Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602086

Kolika je opasnost od amnezijskog trovanja za vrijeme cvjetanja dijatomeja iz roda Pseudo-nitzschia u sjevernom Jadranu?


Marić Pfannkuchen, Daniela; Godrijan, Jelena
Kolika je opasnost od amnezijskog trovanja za vrijeme cvjetanja dijatomeja iz roda Pseudo-nitzschia u sjevernom Jadranu? // Znanstveni susreti 3. vrste
Zagreb, Hrvatska,, 2011. (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


Naslov
Kolika je opasnost od amnezijskog trovanja za vrijeme cvjetanja dijatomeja iz roda Pseudo-nitzschia u sjevernom Jadranu?

Autori
Marić Pfannkuchen, Daniela ; Godrijan, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Znanstveni susreti 3. vrste

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska,, 07-08.07.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Pseudo-nitzschia; dijatomeje; toksični fitoplankton; sjeverni Jadran
(Pseudo-nitzschia; diatoms; toxic phytoplankton; northern Adriatic)

Sažetak
Pseudo-nitzschia je rod dijatomeja od globalnog značenja, a pronađen je gotovo u svim morskim i estuarijskim ekosustavima. Trenutno su poznate 32 vrste ovog roda, a 12 vrsta ima mogućnost sinteze domoične kiseline. Domoična kiselina je neurotoksin koji se akumulira u školjkašima-filtratornim organizmima, a pronađena je i u tkivima životinja viših trofičkih razina kao što su morski sisavci i ptice. Trovanje domoičnom kiselinom naziva se amnezijsko trovanje školjkašima (Amnesic Shellfish Poisoning- ASP). Neurotoksično djelovanje u ljudi pojavljuje se u obliku glavobolje, smetenosti i gubitka pamćenja. Zbog pretjeranog podražaja neurona trajno se oštećuju neuroni u hipotalamusu i amigdalnom području. Iako je poznato da rod Pseudo-nitzschia dominira među ostalim planktonskim dijatomejama sjevernog Jadrana, stvarni sastav vrsta i njihova sukcesija još uvijek nisu u potpunosti poznate. Određivanje prostorne i vremenske dinamike ovih potencijalno toksičnih dijatomeja bitno je za razumijevanje njihove uloge u globalnom ciklusu ugljika, kao i u sintezi domoične kiseline u sjevernom Jadranu. Određene su ekološke i taksonomske značajke vrsta te korelacije s ostalim okolišnim parametrima. Pseudo-nitzschia je prisutna u sjevernom Jadranu tijekom čitave godine, a često dostiže visoku brojnost (1.2·106 stanica po litri). Najzastupljenije su potancijalno toksične vrste: P.calliantha, P. pungens i P. pseudodellicatissima. Budući da su nedavna istraživanja potvrdila postojanje domoične kiseline u sjevernom Jadranu postavlja se pitanje: u kolikoj smo opasnosti za vrijeme cvjetanja ovog roda?

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb