Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602026

Zbrinjavanje i energetsko iskorištenje ostataka u vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj


Krička, Tajana; Bilandžija, Nikola; Voća, Neven; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Kalambura, Sanja
Zbrinjavanje i energetsko iskorištenje ostataka u vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj // Zbornik radova XII. međunarodnog simpozija gospodarenje otpadom / Anić Vučinić, Aleksandra (ur.).
Varaždin: Geotehnički fakultet, 2012. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Zbrinjavanje i energetsko iskorištenje ostataka u vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj
(Management and utilization of wine production waste for energy generation in Croatia)

Autori
Krička, Tajana ; Bilandžija, Nikola ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Kalambura, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova XII. međunarodnog simpozija gospodarenje otpadom / Anić Vučinić, Aleksandra - Varaždin : Geotehnički fakultet, 2012

Skup
Međunarodni simpozij gospodarenje otpadom (12 ; 2012)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 29.-30.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Orezana biomasa vinove loze; komina grožđa; zbrinjavanje otpada; „zelena energija“
(Pruned vineyard biomass waste; grape mark; waste management; “green energy“)

Sažetak
Hrvatska je temeljem nove podjele Europske unije (kolovoz, 2012.) podijeljena u dvije strateške regije i to na Kontinentalnu Hrvatsku i na Jadransku Hrvatsku. Kontinentalna Hrvatska obuhvaća 56% ukupne površine, a Jadranska Hrvatska 44% ukupne površine. U obje regije, industrijska proizvodnja grožđa i vina predstavlja značajnu poljoprivredu granu Hrvatske. Tijekom proizvodnje grožđa i vina kao nusproizvodi ostaju značajne količine orezane biomase, kao i komine nakon prešanja grožđa. Svake godine u vinogradarskoj i vinarskoj industriji velike količine navedene biomase ostaju neiskorištene i najčešće se spaljuju ili usitnjavaju i zaoravaju u tlo. U fazi mirovanja količina orezane biomase u vinogradarstvu se kreče oko 4, 5 t/ha, dok približno od 1 tone grožđa ostaje 150 – 180 kg komine. Orezana biomasa, kao i komina grožđa, u slučaju zbrinjavanja, mogu predstavljati visoko vrijedne sirovine u proizvodnji energije. U ovom radu će se istražiti energetska svojstva navedenih sirovina u svrhu zbrinjavanja te proizvodnje „zelene energije“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija