Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku. (CROSBI ID 375243)

Ocjenski rad | diplomski rad

Brekalo, Božica Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku. / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Brekalo, Božica

Antunac, Neven

hrvatski

Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku.

Određivanje koncentracije ureje u mlijeku koristan je pokazatelj opskrbljenosti organizma proteinima kao i odnosa energije i proteina u obroku preživača, tako da nalazi sve veću praktičnu primjenu. Na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku osim hranidbe utječe niz čimbenika, kao što su pasmina, stadij i redoslijed laktacije, tjelesna masa, vrijeme mužnje, sezona i dr. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj načina konzerviranja uzoraka ovčjeg mlijeka na promjenu koncentracije ureje (U) u mlijeku travničke pramenke tijekom različitog trajanja pohrane uzoraka (1, 7, 14 i 21 dan). Također je prikazan i kemijski sastav uzoraka ovčjeg mlijeka, a statistička obrada podataka provedena je primjenom postupka General Linear Model, programskog sustava SAS. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da je zamrznute uzorke ovčjeg mlijeka najprikladnije analizirati do 14. dana pohrane, jer se nakon tog dana koncentracija ureje značajno povećava. Dakle, ne postoji statistički značajna razlika između 1., 7., i 14. dana, ali postoji značajna razlika (P<0, 01) između 1. i 21. dana pohrane uzoraka. Također postoji značajna razlika između 21. dana i ostale tri skupine, tj. 1., 7. i 14. dana. Uzorci konzervirani bronopolom mogu se analizirati svaki dan jer ne postoji statistički značajna razlika (NS) između 1., 7., 14. i 21. dana.

ureja; bronopol; ovčje mlijeko; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Influence of preservation on the concentration of urea in sheep milk.

nije evidentirano

urea; bronopol; sheep milk; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

27.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)