Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav mlijeka Alpina i sanskih koza na području Varaždinske županije (CROSBI ID 375241)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ostojić, Tanja Kemijski sastav mlijeka Alpina i sanskih koza na području Varaždinske županije / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ostojić, Tanja

Antunac, Neven

hrvatski

Kemijski sastav mlijeka Alpina i sanskih koza na području Varaždinske županije

Mliječno kozarstvo u Republici Hrvatskoj posljednjih godina je u značajnom napretku. U oživljavanju ove važne grane stočarstva, značajan udio imao je i uvoz visokomliječnih pasmina koza (alpina i sanska). Učinjeni su napori u praćenju proizvodnih svojstava koza uz adekvatnu hranidbu, smještaj i njegu, osobito u pravcu poboljšanja proizvodnosti. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj pasmine koza (alpina i sanska) i redoslijeda laktacije na kemijski sastav mlijeka: mliječna mast (kg, %), protein (kg, %), laktoze (kg, %), ukupnu količinu posisanog mlijeka, količinu pomuzenog mlijeka u laktaciji i dnevnu količinu mlijeka. Istraživanje je provedeno na 411 koza, od toga 279 alpina i 132 sanske koze, na četri obiteljska poljoprivredna gospodarstva, na području Varaždinske županije tijekom 2010. godine. Obrada podataka izvršena je u programskom sustavu SAS (1999), primjenom GLM procedure. Izračunati su koeficijenti korelacije između pojedinih svojstava. Na temelju dobivenih rezultata o utjecaju pasmine koza na kemijski sastav mlijeka u Varaždinskoj županiji tijekom 2010. godine, vidljiva je najveća prosječna količina mlijeka u alpina koza. U sanskih koza utvrđena je značajno (P<0, 001) veća količina pomuzenog mlijeka u laktaciji (665, 70 kg) u odnoau na alpina koze (563, 42 kg). Sanske koze proizvele su u prosjeku najveću dnevnu količinu mlijeka (3, 15 kg) u III laktaciji, dok je u IV laktaciji utvrđena najveća prosječna količina mliječne masti (3, 43 %). Mliječna mast (kg) u mlijeku u obje pasmine koza bila je najveća u III laktaciji. Nisu utvrđene značajne razlike za količinu proteina (%) i laktoze (%) u mlijeku između pasmina, pa se može zaključiti da na količinu proteina u mlijeku pasmina i redoslijed laktacije nisu značajno utjecali.

kozje mlijeko; kemijski sastav; pasmina; alpina; sanska; redoslijed laktacije; proizvodnja mlijeka.

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of Alpina and Sannen goat in Varaždin County

nije evidentirano

goat milk; chemical composition; breed; alpina; sannen; number of lactation; milk production.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

22.03.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)