Milk quality of holstein cows on "Rakovica" farm (CROSBI ID 375240)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihalić, Ivana
Antunac, Neven
engleski
Milk quality of holstein cows on "Rakovica" farm
Kvaliteta svježeg, sirovog mlijeka rezultat je brojnih čimbenika u proizvodnom procesu. Kvalitetu mlijeka određuje njegov kemijski sastav, fizikalne osobine, higijenska ispravnost i organoleptička svojstva. U ovom radu raspravlja se o utjecaju stadija i redoslijeda laktacije te sezone na dnevnu količinu mlijeka, kemijski sastav i higijensku ispravnost mlijeka holstein krava. Za ispitivanje kvalitete mlijeka prikupljeni su skupni uzorci na farmi „Rakovica“ u Karlovačkoj županiji. Uzorci su prikupljani u mjesečnim intervalima te analizirani su tijekom razdoblja od 25.01.2010. do 11.02.2011. godine. Dobiveni rezultati pokazuju da stadij i redosljed laktacije kao i sezona imaju značajan utjecaj na dnevnu količinu mlijeka, udio suhe tvari bez masti te na udio proteina u mlijeku, dok za broj somatskih stanica nije utvrđen značajan utjecaj. Na udio suhe tvari i mliječne masti te koncentraciju ureje u mlijeku značajan utjecaj imali su samo stadij laktacije i sezona, dok redoslijed laktacije nije imao značajnog utjecaja. S druge strane, na udio laktoze u mlijeku značajan utjecaj imali su redoslijed laktacije i sezona.
Holstein; milk quality; stage of lactation; number of lactation; season; urea
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
10.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb