Utjecaj hranidbe na proizvodna svojstva i metabolički profil ovaca pasmine dubrovačka ruda (CROSBI ID 375128)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Marić, Ivica
Antunović, Zvonko
hrvatski
Utjecaj hranidbe na proizvodna svojstva i metabolički profil ovaca pasmine dubrovačka ruda
Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja da li je najugroženija hrvatska izvorna pasmina ovaca dubrovačka ruda u proizvodnji dosegla vrhunac svoga genetskog potencijala, ili su njena trenutna proizvodna svojstva ograničena tradicijskom hranidbom ili bi se mogla poboljšati dodavanjem koncentriranih krmiva u njihove obroke. Istovremeno se utvrđivanjem biokemijskih pokazatelja u krvi i hormona štitaste žlijezde potrebnih za kompletiranje metaboličkog profila dubrovačke rude pokušalo ustanoviti na koji način različita hranidba utječe na metabolički profil. Istraživanje je provedeno na 20 ovaca i 27 janjadi pasmine dubrovačka ruda, podijeljenih u dvije skupine, u mjestu Imotica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tijekom dana ovce i janjad boravili su na ispaši, a navečer nakon povratka u staju I. skupina ovaca dobivala je samo sijeno po volji, a II. skupina, uz sijeno po volji, 200g kukuruza i 100 g pšeničnih posija. Janjad je bila u razdoblju sisanja, boravila zajedno s majkama na paši, a po povratku u staju janjad I. skupine je dobivala krmnu smjesu, a II. skupine kukuruz i pšenične posije po volji. Uzimanje tjelesnih mjera, ocjena tjelesne kondicije, vaganje i uzorkovanje krvi provedeno je u visoko gravidnih i ovaca u laktaciji te kod janjadi. Utvrđena značajno viša koncentracija uree, albumina i aktivnost enzima ALP u krvi janjadi hranjenoj uz dodatak krmne smjese te viša koncentracija kolesterola i hormona T4 u krvi ovaca i janjadi hranjenoj kukuruzom i pšeničnim posijama pokazala je da se pokazatelji metaboličkog profila mogu uzeti kao kvalitetan kriterij u procjeni njihovog hranidbenog statusa. Utvrđeni biokemijski pokazatelji krvi i hormoni štitaste žlijezde mogu se uzeti kao referentni metabolički profil krvi za ovu pasminu. Dodatak koncentriranih krmiva u obroke ovaca i krmne smjese u obroke janjadi pokazao se opravdanim, jer je poboljšao proizvodna svojstva ovaca i janjadi (veće tjelesne mase i prirast, manji gubitci tjelesne mase po janjenju, bolji indeksi tjelesne razvijenosti). Istraživanje je pokazalo da genetski potencijal ovaca pasmine dubrovačka ruda nije do kraja iskorišten tako da se poboljšanom hranidbom mogu značajno unaprijediti njena proizvodna svojstva što bi trebalo predstavljati garanciju opstanka ove najugroženije hrvatske izvorne pasmine ovaca.
ovca ; dubrovačka ruda ; hranidba ; proizvodna svojstva ; metabolički profil
nije evidentirano
engleski
Effect of feeding on production characteristics and metabolic profile of sheep breed Dubrovnik ruda
nije evidentirano
sheep ; Dubrovnik ruda ; nutrition ; production characteristics ; metabolic profile
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
15.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek