Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600610

Potreba za emocijama – doprinos valjanosti i efikasnijem mjerenju


Huić, Aleksandra
Potreba za emocijama – doprinos valjanosti i efikasnijem mjerenju // Psihologijske teme, 21 (2012), 2; 337-358 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Potreba za emocijama – doprinos valjanosti i efikasnijem mjerenju
(Need for Affect - Validity and Efficient Measurement)

Autori
Huić, Aleksandra

Izvornik
Psihologijske teme (1332-0742) 21 (2012), 2; 337-358

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Potreba za emocijama; prilaženje emocionalno nabijenim situacijama; izbjegavanje emocionalno nabijenih situacija; validacija; svijest o sebi; bračni odnosi
(Need for affect; emotions; approach; avoidance; validation; self-consciousness; marital relations)

Sažetak
Potreba za emocijama predstavlja opću motivaciju ljudi da ulaze, odnosno, izbjegavaju situacije i aktivnosti u kojima će doživjeti emocije. Cilj je istraživanja bio dati doprinos valjanosti te efikasnijem mjerenju ovoga konstrukta. U prvom dijelu istraživanja, provedenom na heterogenom uzorku studenata, utvrđena je visoka pouzdanost dimenzija potrebe za emocijama te čista faktorska struktura koja ne odstupa od originalne. Dimenzije prilaženja i izbjegavanja emocionalno nabijenih situacija povezane su s mjerama emocionalne kompetentnosti, potrebom za spoznajom te sviješću o svojim emocijama, kognicijama i tjelesnim osjetima. Dobiveni obrasci povezanosti govore u prilog konstruktne valjanosti dimenzija potrebe za emocijama. U drugom smo dijelu istraživanja provjerili karakteristike skraćene verzije Skale potrebe za emocijama (Maio i Esses, 2001). Visoka pouzdanost i stabilna faktorska struktura skraćenog instrumenta upućuju na uspješno povećanje efikasnosti mjerenja. S obzirom je na nedostatak podataka o ulozi potrebe za emocijama u socijalnim kontekstima drugi dio istraživanja proveden na bračnim parovima. Pojedinci s višom potrebom za prilaženjem emocionalno nabijenim situacijama skloniji su intenzivnijem doživljavanju ljubavi u braku, te posljedično izražavanju svoju ljubav na više različitih načina. Podaci upućuju na važnu ulogu potrebe za emocijama u bračnim odnosima te otvaraju pitanja za buduća istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301422-1420 - Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima (Željka Kamenov, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Aleksandra Huić, (309191)

Časopis indeksira:


  • Scopus