Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja (CROSBI ID 591276)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Špoljarić, Jasminka ; Mikulec, Nataša ; Plavljanić, Dijana ; Radeljević, Biljana ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 86-87

Podaci o odgovornosti

Špoljarić, Jasminka ; Mikulec, Nataša ; Plavljanić, Dijana ; Radeljević, Biljana ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven

hrvatski

Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja

Jedan od glavnih problema u sirarstvu je patvorenje sireva proizvedenih od ovčjeg i kozjeg mlijeka s jeftinijim kravljim mlijekom, čiji udio nije označen na deklaraciji proizvoda. Patvorenjem se mijenjaju organoleptička svojstva i kvaliteta sira, čime se dovodi u pitanje zdravstvena sigurnost finalnog proizvoda u smislu netolerancije proteina kravljeg mlijeka, a krajnji potrošač je doveden u zabludu. Cilj rada bio je uvesti referentnu metodu za dokazivanje kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima (EC 273/08), radi zaštite proizvođača i potrošača od krivotvorenja i imitacija ovčjih i kozjih sireva, te usklađivanja sa zahtjevima domaćeg i EU tržišta. Metoda obuhvaća izolaciju kazeina iz sira, izoelektrično fokusiranje γ2- i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina s plazminom, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka denzitometrijom. Proizvod od ovčjeg ili kozjeg mlijeka smatra se patvorenim ukoliko se dokaže da sadrži minimalno 1% kravljeg mlijeka. U svrhu kvantitativnog određivanja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka u miješanim sirevima, pripremljene su standardne smjese kravljeg i ovčjeg, odnosno kravljeg i kozjeg mlijeka s 0, 0, 5, 1, 2, 5, 10, 25, 50, 75 i 100 % (v/v) kravljeg mlijeka. Kvantifikacija je provedena određivanjem odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina prema ovčjim/kozjim u pripremljenim standardima sireva. Izračunate su kalibracijske krivulje odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina (izračunatih kao postotak ukupnih γ-kazeina) vs relativni postotak kravljeg mlijeka u smjesi. Metoda se pokazala prikladnom za detekciju sirovog i toplinski obrađenog kravljeg mlijeka i kazeinata u svježim i zrelim sirevima, proizvedenim od ovčjeg ili kozjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka.

patvorenje sira; izoelektrično fokusiranje (IEF); gama-kazein; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; kozje mlijeko; miješani sirevi

nije evidentirano

engleski

The detection of ewes and goats cheeses adulteration with cows milk by the isoelectric focusing reference method

nije evidentirano

cheese adulteration; isoelectric focusing (IEF); gamma-caseins; cow milk; sheep milk; goat milk; mixed cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

86-87.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem (40 ; 2012)

poster

21.10.2012-24.10.2012

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)