Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600179

POREDBENA ANALIZA RADNIH POSTUPAKA RPN NA NISKOM NAPONU I RADA U BEZNAPONSKOM STANJU NA PRIMJERU HEP ODS-a


Raljević, Damir
POREDBENA ANALIZA RADNIH POSTUPAKA RPN NA NISKOM NAPONU I RADA U BEZNAPONSKOM STANJU NA PRIMJERU HEP ODS-a 2011., magistarski rad, Elektrotehnički fakultet u Osijeku, Osijek


Naslov
POREDBENA ANALIZA RADNIH POSTUPAKA RPN NA NISKOM NAPONU I RADA U BEZNAPONSKOM STANJU NA PRIMJERU HEP ODS-a
(COMPARATIVE ANALYSIS OF OPERATING PROCEDURES AT LOW VOLTAGE AND LIVE WORKING OPERATING PROCEDURES ON EXAMPLE OF HEP-ODS)

Autori
Raljević, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Elektrotehnički fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
21.12

Godina
2011

Stranica
172

Mentor
Stojkov, Marinko

Ključne riječi
Rad pod naponom; neisporučene električna energija; pouzdanost opskrbe; obuka za rad pod naponom
(Live Working; electric energy not supplied; reliability of power supply; LW training)

Sažetak
Specijalistički rad strukturiran je u devet poglavlja. Nakon uvodnog dijela, u drugom poglavlju opisana su temeljna i osnovna pitanja o radu pod naponom, zakonski propisi i sigurnosna pravila. U trećem poglavlju opisan je povijesni razvoj radova pod naponom, moguće tehnologije rada pod naponom kao i osvrt na tehnologiju rada pod napona u Francuskoj pošto je ta tehnologija preuzeta za potrebe HEP-a i prilagođena uvjetima HEP-ove distributivne mreže. U četvrtom poglavlju opisan je način preuzimanja tehnologije rada pod naponom u HEP-u od strane HEP Nastavno obrazovnog centra Velika, prikazana je analiza obuke za rad pod naponom kao i praktična iskustva Elektre Zadar sa prijedlozima za poboljšanje primjene i uvođenja tehnologije rada pod naponom u svakodnevnu praksu. Peto poglavlje pobliže prikazuje mjere i pravila za rad na elektroenergetskim objektima prema postojećim pravilnicima Na kraju petog poglavlja osvrnulo se na ozljede koje nastaju pri izvođenju radova ako se ne primjenjuju mjere za siguran rad koje su propisane. Poglavlje šest opisuje tehnologiju rada pod naponom u skladu s propisanim uvjetima za njihovo izvođenje. U poglavlju sedam opisuju se neki pokazatelji kvalitete električne energije i pojam neisporučene električne energije kao razlozi za primjenu rada pod naponom na održavanju niskonaponskih elektroenergetskih mreža. U osmom poglavlju prikazana su iskustva Elektri koje su počele sa primjenom rada pod naponom u praksi (Križ, Vinkovci i Zabok), kao i pokušaj procjene efekata primjene rada pod naponom pri održavanju niskonaponskih mreža. U zaključku su dani konkretni prijedlozi za povećanje primjene efikasnosti rada pod naponom u praksi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Elektrotehnika, Strojarstvo

Napomena
Specijalistički rad na poslijediplomskom studiju Elektrotehničkog fakulteta u OsijekuPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
152-0691668-1729 - Istraživanje kontrole i upravljanja procesom izgaranja kod motora SUI (Marinko Stojkov, )

Ustanove
Strojarski fakultet, Slavonski Brod,
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek