Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600125

Karakterizacija tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana


Mikulec, Nataša; Rogelj, Irena; Perko, Bogdan; Sarić, Zlatan; Popović Vranješ, Anka; Iveković, Damir; Jakaša, Ivone; Hruškar, Mirjana; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina
Karakterizacija tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana // 40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2012. str. 47-48 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Karakterizacija tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana
(Characterization of traditional cheeses in Western Balkans Region)

Autori
Mikulec, Nataša ; Rogelj, Irena ; Perko, Bogdan ; Sarić, Zlatan ; Popović Vranješ, Anka ; Iveković, Damir ; Jakaša, Ivone ; Hruškar, Mirjana ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga, 2012, 47-48

Skup
40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.-24.10.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Tradicionalni ovčji sirevi; područje zapadnog Balkana; mikrobna populacija
(Traditional ewes cheeses; Western Balkan Region; microbial population)

Sažetak
Cilj zajedničkog europskog projekta "SEE-ERA.NET Plus Joint Call" koji je okupio istraživačke timove Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije bio je razviti znanstveno utemeljeni sustav karakterizacije tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana u svrhu karakterizacije odabranih, najpoznatijih tradicionalnih ovčjih sireva ove regije. U sklopu projekta odabrani su i analizirani Livanjski i Travnički sir iz BiH ; Krčki, Paški i Istarski sir iz Hrvatske ; Bovški, Kraški i Dolenjski sir iz Slovenije te Pirotski i Sjenički sir iz Srbije. Sustav karakterizacije obuhvatio je standardizaciju tehnoloških postupaka proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva, karakterizaciju fizikalno-kemijskih i organoleptičkih svojstava sira, identifikaciju dominantne mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline (LAB) odgovorne za procese zrenja, te identifikaciju i analizu kromatografskih profila peptida, aminokiselina i organskih kiselina. Kao jedan od najznačajnijih rezultata je objavljivanje Regionalnog Atlasa tradicionalnih ovčjih sireva, koji će služiti kao vrijedan izvor podataka o njihovim karakteristikama i raznolikosti, te kao polazište u planiranju zaštite i promocije tradicionalnih sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb