Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja (CROSBI ID 375046)

Ocjenski rad | diplomski rad

Landeka Marijana Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja / Matin Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Landeka Marijana

Matin Ana

hrvatski

Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja

Plod lješnjaka sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra lješnjaka dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Međutim kao takva jezgra lješnjaka mora se termički doraditi, najčešće konvekcijskim sušenjem, koje se u posljednje vrijeme sve više zamjenjuje kondukcijskim sušenjem zbog dugotrajnog procesa i velike potrošnje električne energije. Ljuska lješnjaka predstavlja ostatak koji se može upotrijebiti za proizvodnju bioenergije i ima jako velik energetski potencijal. Može se koristiti u proizvodnom procesu, za sušenje lješnjaka, a višak za daljnje energetsko iskorištavanje. Dodatnu pogodnost predstavlja činjenica da biomasa ljuske nastaje u zimskom razdoblju, tj. upravo u mjesecima kada je potrošnja energije najveća. Cilj ovog rada je utvrditi fizikano-kemijske i kvalitativne karakteristike ploda lješnjaka, kao i utjecaj tempature prije te nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativna svojstva jezgre lješnjaka te iskoristivost ljuske lješnjaka u svrhu korištenja kao energenta.

Lješnjak; sušenje; biomasa; energija

nije evidentirano

engleski

English Croatian Spanish Physical and chemical properties of the hazelnut after convection drying

nije evidentirano

Hazelnut; drying; biomass; energy.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

25.11.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)