Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja (CROSBI ID 375046)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Landeka Marijana
Matin Ana
hrvatski
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja
Plod lješnjaka sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra lješnjaka dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Međutim kao takva jezgra lješnjaka mora se termički doraditi, najčešće konvekcijskim sušenjem, koje se u posljednje vrijeme sve više zamjenjuje kondukcijskim sušenjem zbog dugotrajnog procesa i velike potrošnje električne energije. Ljuska lješnjaka predstavlja ostatak koji se može upotrijebiti za proizvodnju bioenergije i ima jako velik energetski potencijal. Može se koristiti u proizvodnom procesu, za sušenje lješnjaka, a višak za daljnje energetsko iskorištavanje. Dodatnu pogodnost predstavlja činjenica da biomasa ljuske nastaje u zimskom razdoblju, tj. upravo u mjesecima kada je potrošnja energije najveća. Cilj ovog rada je utvrditi fizikano-kemijske i kvalitativne karakteristike ploda lješnjaka, kao i utjecaj tempature prije te nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativna svojstva jezgre lješnjaka te iskoristivost ljuske lješnjaka u svrhu korištenja kao energenta.
Lješnjak; sušenje; biomasa; energija
nije evidentirano
engleski
English Croatian Spanish Physical and chemical properties of the hazelnut after convection drying
nije evidentirano
Hazelnut; drying; biomass; energy.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
25.11.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb