Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600110

Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja


Landeka Marijana
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja
(English Croatian Spanish Physical and chemical properties of the hazelnut after convection drying)

Autori
Landeka Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.11

Godina
2011

Stranica
46

Mentor
Matin Ana

Ključne riječi
Lješnjak; sušenje; biomasa; energija
(Hazelnut; drying; biomass; energy.)

Sažetak
Plod lješnjaka sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra lješnjaka dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Međutim kao takva jezgra lješnjaka mora se termički doraditi, najčešće konvekcijskim sušenjem, koje se u posljednje vrijeme sve više zamjenjuje kondukcijskim sušenjem zbog dugotrajnog procesa i velike potrošnje električne energije. Ljuska lješnjaka predstavlja ostatak koji se može upotrijebiti za proizvodnju bioenergije i ima jako velik energetski potencijal. Može se koristiti u proizvodnom procesu, za sušenje lješnjaka, a višak za daljnje energetsko iskorištavanje. Dodatnu pogodnost predstavlja činjenica da biomasa ljuske nastaje u zimskom razdoblju, tj. upravo u mjesecima kada je potrošnja energije najveća. Cilj ovog rada je utvrditi fizikano-kemijske i kvalitativne karakteristike ploda lješnjaka, kao i utjecaj tempature prije te nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativna svojstva jezgre lješnjaka te iskoristivost ljuske lješnjaka u svrhu korištenja kao energenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb