UTJECAJ SORTE I INTENZITETA AGROTEHNIKE NA PRINOS I KOMPONENTE PRINOSA PIRA (Triticum spelta L.) (CROSBI ID 375039)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Farkaš, Davor
Pospišil, Ana
hrvatski
UTJECAJ SORTE I INTENZITETA AGROTEHNIKE NA PRINOS I KOMPONENTE PRINOSA PIRA (Triticum spelta L.)
Na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu provedena su tijekom 2010./2011. godine istraživanja s ciljem utvrđivanja utjecaja gustoće sjetve i intenziteta agrotehnike na prinos i komponente prinosa dvije sorte pira: Nirvana i Ostro. U istraživanju su bile tri gustoće sjetve (200, 300 i 400 klijavih zrna/m2), a visoki intenzitet agrotehnike uključivao je prihranu dušikom i tretiranje fungicidom. U niskom intenzitetu agrotehnike prihrana dušikom i tretiranje fungicidom nisu provedeni. Sorta Nirvana ostvarila je veći broj klasova u odnosu na sortu Ostro (403, odnosno 390 klasova/m2), dok je sorta Ostro ostvarila veću masu 1000 zrna (48, 0, odnosno 50, 6 g). Gustoća sjetve nije imala značajan utjecaj na prinos neoljuštenih zrna, masu 1000 zrna kao ni na udio oljuštenih zrna. Značajno veći broj klasova ostvaren je kod gustoća sjetve od 300 i 400 klijavih zrna/m2. U visokom intenzitetom agrotehnike ostvaren je znatno veći broj klasova u odnosu na niski intenzitet (455, odnosno 337 klasova/m2). Značajno veći prinos neoljuštenog zrna pira također je ostvaren u visokom intenzitetu agrotehnike (5, 631 t/ha). Intenzitet agrotehnike nije značajno utjecao na udio oljuštenih zrna pira.
pir; sorta; intenzitet agrotehnike; gustoća sjetve; prinos
nije evidentirano
engleski
Influence of cultivars and cropping system intensity on yield and yield components of spelt (Triticum spelta L.)
nije evidentirano
spelt; cultivar; cropping system intensity; seeding rates; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
28.03.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb