Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 375034)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jadrić, Barbara
Vnučec, Ivan
hrvatski
Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Ovčarstvo je važna poljoprivredna grana u mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatsko ovčarstvo ima dugu tradiciju i pretežno se temelji na izvornim pasminama. Iako je ovčje meso glavni proizvodni cilj našeg ovčarstva, ne treba zanemariti ni proizvodnju ovčjeg mlijeka koja je u posljednje vrijeme sve važnija grana ovčarstva. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije u Hrvatskoj se uzgaja 630 000 ovaca, a za proizvodnju mlijeka se koristi oko 10 % ukupne populacije. Tržište iskazuje potrebu za povećanjem ove proizvodnje. Hrvatske izvorne pasmine čine 80% sveukupne populacije ovaca u Republici Hrvatskoj. Proizvodnja ovčjeg mlijeka prvenstveno se temelji na istarskoj, paškoj i istočnofrizijskoj ovci, te u znatno manjoj mjeri na našim ostalim izvornim pasminama. Mlijeko se prerađuje u tvrde, polumasne sireve (Paški, Istarski, Krčki, Creski sir i dr.). Najveći broj proizvođača ovčjeg mlijeka se nalazi na području Dalmacije, odnosno na otocima, te je proizvodnja zasnovana na hrvatskim izvornim pasminama, dok se u kontinentalnom dijelu Hrvatske za proizvodnju ovčjeg mlijeka koriste istočnofrizijska ovca i travnička pramenka. Cilj ovoga rada je utvrditi broj ovaca, odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka, najvažnija uzgojna područja, te opisati najvažnije pasmine za proizvodnju mlijeka u Republici Hrvatskoj.
ovčje mlijeko; proizvodnja; kakvoća; izvorne pasmine ovaca
nije evidentirano
engleski
Characteristics of sheep milk production in Republic of Croatia
nije evidentirano
sheep milk; production; quality; autochthonous sheep breeds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
21.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb