Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 375032)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antolić, Ivan Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj / Vnučec, Ivan (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Antolić, Ivan

Vnučec, Ivan

hrvatski

Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj

Hrvatsko ovčarstvo temelji se na izvornim pasminama ovaca, a glavni proizvodni cilj većine uzgajivača je proizvodnja janjećeg mesa. Glavnina proizvodnje janjećeg mesa u Hrvatskoj odvija uglavnom na ekstenzivan način u mediteranskim i gorskim predjelima gdje ovce najveći dio godine borave i pasu na prirodnim pašnjacima uz rijetko ili čak nikakvo prihranjivanje krepkim krmivima. Kvalitetom i prepoznatljivošću posebno se ističe vrlo cijenjena mlada janjetina s naših otoka i priobalja, a specifična je po okusu i mirisu na koji prvenstveno utječe područje uzgoja poznato po aromatičnom mediteranskom bilju koje je uslijed specifičnih klimatskih utjecaja obogaćeno morskom solju. U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja klaoničkih pokazatelja i kakvoće mesa janjadi nekih hrvatskih izvornih pasmina ovaca. Istraživanjima različitih autora bilo je obuhvaćeno 98 janjadi istarske ovce, 53 janjadi rapske ovce te 69 janjadi ličke pramenke i 49 janjadi dalmatinske pramenke, uzgajane u područjima gdje su navedene pasmine izvorno nastale. Sva pokusna janjad je od janjenja do klanja uzgajana sukladno tradicionalnoj tehnologiji pojedinog uzgojnog područja. Stoga su dob i tjelesna masa janjadi pri klanju bili u skladu s ovčarskom tradicijom uzgojnog područja, odnosno proizvodnom namjenom stada. Klaoničke mase trupa janjadi rapske ovce i janjadi istarske ovce bile su podjednake (10, 25 kg i 10, 46 kg), uz napomenu da je istarska janjad pri klanju bila znatno mlađa (75 dana). U janjadi istarske ovce utvrđen je i najveći randman (52, 56%), a vrijednosti randmana ostalih istraživanjima obuhvaćenih pasmina bile su u rasponu od 50, 27% do 52, 56%.

janjeći trup; klaonički pokazatelji; meso; izvorne pasmine ovaca

nije evidentirano

engleski

Production and quality of lamb meat in Republic of Croatia

nije evidentirano

lamb carcass; slaughter traits; meat; indigenous sheep breeds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

25.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)