Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600002

Dalmatinska janjetina


Mioč, Boro; Vnučec, Ivan; Prpić, Zvonimir; Barać, Zdravko; Pavić, Vesna
Dalmatinska janjetina // 14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja / Mulc, Danijel (ur.).
Trogir, Hrvatska: Hrvatska poljoprivredna agencija, 2012. str. 26-42 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 600002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dalmatinska janjetina
(Dalmatian lamb meat)

Autori
Mioč, Boro ; Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko ; Pavić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja / Mulc, Danijel - : Hrvatska poljoprivredna agencija, 2012, 26-42

Skup
14. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 18.-19.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
dalmatinska pramenka; janjad; meso; klaonički pokazatelji; mišići; masne kiseline; aminokiseline; mineralni sastav
(Dalmatian pramenka; lambs; meat; carcass traits; muscles; amino acids; fatty acids; mineral composition)

Sažetak
Dalmatinska pramenka je nastala i stoljećima se uzgaja na području Velebita, Dinare, Svilaje, Kamešnice, Biokova, Dalmatinske zagore, Ravnih kotara, Cetinske krajine te na otocima. Iako navedena pasmina pripada skupini dugorepih ovaca kombiniranih proizvodnih odlika, glavni proizvod ove pasmine je meso, odnosno mlada janjetina (Mioč i sur., 2011). Ipak, u pojedinim gospodarstvima ovce muzu, a mlijeko najčešće u vlastitom domaćinstvu prerađuju u sir ili ga prodaju mljekari. Dalmatinska pramenka je s populacijom od oko 200 000 grla naša najbrojnija izvorna pasmina, a najviše ih se uzgaja na području Šibensko-kninske županije te znatno manje u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji (HPA, 2012). Struktura i veličina stada dosta su varijabilni ; od malih obiteljskih stada uzgajanih isključivo za podmirenje potreba gospodarstva najčešće za mesom, do većih komercijalnih stada (iznad 200 grla). S obzirom da janjetina dominira u ukupnoj proizvodnji mesa ovaca dalmatinske pramenke, u daljnjem tekstu podrobnije su opisani klaonički pokazatelji, odlike trupova i kemijski sastav mesa janjadi ove pasmine. U posljednjih pet godina provedena su različita istraživanja s ciljem utvrđivanja, definiranja i standardizacije mesnih odlika hrvatskih autohtonih pasmina ovaca, a što je preduvjet dobivanja neke od oznaka kvalitete (zaštićena izvornost (PDO), zaštićeno zemljopisno podrijetlo (PGI)). Budući da je dalmatinska pramenka tek nedavno uvrštena na popis autohtonih pasmina ovaca, a ujedno je i dosad slabo proučavana, djelatnici Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske poljoprivredne agencije su u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo Šibensko-kninske i Upravnim odjelom za poljoprivredu Zadarske županije proveli istraživanje čija je svrha utvrđivanje mesnih odlika dalmatinske pramenke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( POIROT)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zdravko Barać (autor)

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Mioč, Boro; Vnučec, Ivan; Prpić, Zvonimir; Barać, Zdravko; Pavić, Vesna
Dalmatinska janjetina // 14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja / Mulc, Danijel (ur.).
Trogir, Hrvatska: Hrvatska poljoprivredna agencija, 2012. str. 26-42 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Mioč, B., Vnučec, I., Prpić, Z., Barać, Z. & Pavić, V. (2012) Dalmatinska janjetina. U: Mulc, D. (ur.)14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja.
@article{article, editor = {Mulc, D.}, year = {2012}, pages = {26-42}, keywords = {dalmatinska pramenka, janjad, meso, klaoni\v{c}ki pokazatelji, mi\v{s}i\'{c}i, masne kiseline, aminokiseline, mineralni sastav}, title = {Dalmatinska janjetina}, keyword = {dalmatinska pramenka, janjad, meso, klaoni\v{c}ki pokazatelji, mi\v{s}i\'{c}i, masne kiseline, aminokiseline, mineralni sastav}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Mulc, D.}, year = {2012}, pages = {26-42}, keywords = {Dalmatian pramenka, lambs, meat, carcass traits, muscles, amino acids, fatty acids, mineral composition}, title = {Dalmatian lamb meat}, keyword = {Dalmatian pramenka, lambs, meat, carcass traits, muscles, amino acids, fatty acids, mineral composition}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font