Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića (CROSBI ID 374985)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šplajt, Lovorka Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića / Djaković, Senka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Šplajt, Lovorka

Djaković, Senka

hrvatski

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića

Poznato je da su eterična ulja nemasni prirodni ekstrakti aromatičnih biljaka koja daju specifični miris i često su kompleksne smjese različitog sastava, a dobivaju se različitim metodama izolacije od kojih su destilacija vodenom parom i ekstrakcija organskim otapalom najčešće upotrebljavane. Mirisne lakohlapljive komponente povezane su sa esterima, a karakterističan okus i aroma mnogih začina rezultat je prisustva aromatskih aldehida i ketona. U ovom radu opisana je izolacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića te je njihova struktura potvrđena tankoslojnom kromatografijom i FTIR-spektroskopijom. Izolacijom kore naranče dobivena je komponenta terpenskog sastava - limonen, udio ketonske funkcijske skupine potvrđuje karvon kao lakohlapljivu komponentu kimam O_H veza klinčića pripsuje se fenolnoj strukturi.

lakohlapljive komponente; destilacija vodenom parom; FTIR- spektroskopija; terpeni

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of volatile components of orange peel, caraway and clove

nije evidentirano

volatile components; steam distillation; FTIR-spectroscopy; terpenes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

13.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija