Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića (CROSBI ID 374985)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šplajt, Lovorka
Djaković, Senka
hrvatski
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića
Poznato je da su eterična ulja nemasni prirodni ekstrakti aromatičnih biljaka koja daju specifični miris i često su kompleksne smjese različitog sastava, a dobivaju se različitim metodama izolacije od kojih su destilacija vodenom parom i ekstrakcija organskim otapalom najčešće upotrebljavane. Mirisne lakohlapljive komponente povezane su sa esterima, a karakterističan okus i aroma mnogih začina rezultat je prisustva aromatskih aldehida i ketona. U ovom radu opisana je izolacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića te je njihova struktura potvrđena tankoslojnom kromatografijom i FTIR-spektroskopijom. Izolacijom kore naranče dobivena je komponenta terpenskog sastava - limonen, udio ketonske funkcijske skupine potvrđuje karvon kao lakohlapljivu komponentu kimam O_H veza klinčića pripsuje se fenolnoj strukturi.
lakohlapljive komponente; destilacija vodenom parom; FTIR- spektroskopija; terpeni
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of volatile components of orange peel, caraway and clove
nije evidentirano
volatile components; steam distillation; FTIR-spectroscopy; terpenes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
13.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb