Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti cimeta, kore limuna i čili-paprike (CROSBI ID 374984)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pugelnik, Jelena Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti cimeta, kore limuna i čili-paprike / Djaković, Senka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Pugelnik, Jelena

Djaković, Senka

hrvatski

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti cimeta, kore limuna i čili-paprike

Poznato je da su eterična ulja nemasni prirodni ekstrakti aromatičnih biljaka koja daju specifični miris i često su kompleksne smjese različitog sastava, a dobivaju se različitim metodama izolacije od kojih su destilacija vodenom parom i ekstrakcija organskim otapalom najčešće upotrebljavane. Mirisne lakohlapljive komponente povezane su sa esterima, a karakterističan okus i aroma mnogih začina rezultat je prisustva aromatskih aldehida i ketona. U ovom radu opisana je izolacija lakohlapljivih komponenti limunove kore, kasija cimeta u štapiću i čili paprike u prahu te je njihova struktura potvđena tankoslojnom kromatografijom i FTIR spektroskopijom. Izolacijom limunove kore dobivena je komponenta terpenskog sastava - limonen, udio aldehidne funkcijske skupine potvrđuje cimetaldehid kao lakohlapljivu komponentu u cimetu, C=C veza čili paprike u prahu pripisuje se terpenskoj strukturi.

lakohlapljive komponente; destilacija vodenom parom; FTIR- spektroskopija; aldehidi

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of volatile components cinnamon, lemon peel and chilipeper

nije evidentirano

volatile components; steam distillation; FTIR-spectroscopy; aldehydes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

29.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija