Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka (CROSBI ID 374983)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Heleš, Sanja
Djaković, Senka
hrvatski
Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka
Prema piramidi pravilne prehrane zdravlja nema bez mlijeka i mliječnih proizvoda, a prema Hipokratu mlijeko je najsavršenija ljudska namirnica. Glavni je izvor kalcija koji je neophodan za rast i razvoj kosti, zuba, te za funkcioniranje srca, mišića i živaca. Sadrži laktozu koja nam daje energiju i kazein koji je veliki izvor aminokiselina našem organizmu. U ovom radu opisana je izolacija i karakterizacija produkata kazeina i laktoze dobivenih iz kolostruma, kravljeg i kozjeg mlijeka različitih proizvođača. Identifikacija će se provesti FTIR spektroskopijom.
mlijeko; kazein; laktoza; izolacija; FTIR spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of casein and lactose derived from cow and goat milk
nije evidentirano
milk; casein; lactose; isolation; FTIR spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
29.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb