Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599394

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća


Karlović, Sven; Ježek, Damir; Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko; Dujmić, Filip
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća // Proceedings / Branko Katalinić (ur.).
Požega, Beč: Veleučilište u Požegi, 2012. str. 451-456 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 599394 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća
(Influence of high hydrostatic pressure on textural properties, colour and microbiological safety of pickled cucumbers)

Autori
Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Dujmić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings / Branko Katalinić - Požega, Beč : Veleučilište u Požegi, 2012, 451-456

ISBN
978-3-901509-78-0

Skup
3rd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 05.08.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; povrće; tekstura; boja; E.coli
(high hydrostatic pressure; texture; colour; e.coli)

Sažetak
Obrada visokim hidrostatskim tlakom do sada se pokazala kao efikasna metoda za zamjenu ili nadopunu klasičnoj toplinskoj pasterizaciji namirnica. Tlakovima od 100 do oko 1000 MPa moguće je reducirati ili potpuno ukloniti mikroorganizme, uz minimalni utjecaj na organoleptička i nutritivna svojstva prehrambenog proizvoda koji se obrađuje. Prednost takvog načina obrade je i u potencijalnim ekonomskim uštedama, s obzirom na manju potrošnju struje, vodene pare, te skraćivanju vremena obrade namirnica. Istraživanje se bazira na provjeri efikasnosti inaktivacije mikroorganizama pri različitim tlakovima (200, 300 i 400 MPa). Također su se analizirala dva ključna organoleptička svojstva tretiranih namirnica, tekstura i boja. Instrumentalnom analizom teksture ispitani su tvrdoća i elastičnost namirnica prije i nakon tretiranja visokim hidrostatskim tlakom. Boja je bila ispitivana korištenjem kolorimetra, u punom vidljivom spektru. Nakon provedenih mikrobioloških ispitivanja, konačan zaključak je da se metoda pokazala kao vrlo efikasna u inaktivaciji E.Coli (maksimalni pad za 8log CFU pri 400 MPa), uz minimalni utjecaj na tvrdoću (pad tvrdoće za 8 % pri maksimalnom tlaku od 400 MPa) i elastičnost (smanjenje elastičnosti za 6 % pri 400 MPa). Nije došlo do degradacije boje, te E (odstupanje L*, a* i b* vrijednosti od referetnog uzorka) pokazuje da se detektirana promjena boje ne može vidjeti golim okom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( POIROT)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Ježek, Damir; Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko; Dujmić, Filip
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća // Proceedings / Branko Katalinić (ur.).
Požega, Beč: Veleučilište u Požegi, 2012. str. 451-456 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karlović, S., Ježek, D., Bosiljkov, T., Brnčić, M., Tripalo, B. & Dujmić, F. (2012) Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća. U: Branko Katalinić (ur.)Proceedings.
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Je\v{z}ek, Damir and Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko and Dujmi\'{c}, Filip}, year = {2012}, pages = {451-456}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, povr\'{c}e, tekstura, boja, E.coli}, isbn = {978-3-901509-78-0}, title = {Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiolo\v{s}ku ispravnost ukiseljenog povr\'{c}a}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, povr\'{c}e, tekstura, boja, E.coli}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Je\v{z}ek, Damir and Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko and Dujmi\'{c}, Filip}, year = {2012}, pages = {451-456}, keywords = {high hydrostatic pressure, texture, colour, e.coli}, isbn = {978-3-901509-78-0}, title = {Influence of high hydrostatic pressure on textural properties, colour and microbiological safety of pickled cucumbers}, keyword = {high hydrostatic pressure, texture, colour, e.coli}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font