Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE (CROSBI ID 478496)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Ćosić, Jasenka ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE // Zbornik sažetaka / Mustapić Zvonko (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 99-x

Podaci o odgovornosti

Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Ćosić, Jasenka ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica

hrvatski

AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE

Sorte pšenice odlikuju se, razlikuju i vrednuju po mnogim svojstvima. Proizvođačima pšenice je, još uvijek, najznačajniji urod zrna, a tehnolozima kakvoćai iskorištenje sirovine za proizvodnju kruha, tjestenina, biskvita i sl. Ta svojstva, značajna proizvođačima pšenice, genetski su uvjetovana, ali i u znatnoj mjeri ovisna o okolinskim činiteljima. U ekonomičnoj proizvodnji i preradi pšenice veći profit ostvaruje se sortama s većim vrijednostima i stabilnošću gore spomenutih svojstava. Cilj rada je utvrditi kojim se značajnim svojstvima odlikuju OS sorte pšenice. Zato su u pokusima Poljoprivrednog instituta Osijek analizirana agronomska svojstva (urod zrna, masa 1000 zrna, visina stabljike, broj zrna/m2 , hektolitarska masa, otpornost na najznačajnije bolesti pšenice, osipanje i proklijavanje zrna na klasu i datum klasanja) i neka tehnološka svojstva (sadržaj bjelančevina, sadržaj glutena, sedimentacijska vrijednost, fizička svojstva tijesta i amilolitička aktivnost) OS sorti pšenice od 1993. do 1998. godine. Utvrđene su srednje vrijednosti, koeficijenti varijacije za analizirana svojstva, a za urod zrna i koeficijenti regresije. Urađene analize najznačajnijih svojstava OS sorti pšenice i uvid u zastupljenost tih sorti u proizvodnji mogu pomoći oplemenjivačima u izboru roditelja za križanje i stvaranje novih sorti.

Agronomska svojstva; tehnološka svojstva

nije evidentirano

engleski

AGRONOMIC AND TECHNOLOGICAL TRAITS OF OS WHEAT CULTIVARS

nije evidentirano

Agronomic traits; technological traits

nije evidentirano

Podaci o prilogu

99-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Mustapić Zvonko

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem "Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća"

predavanje

13.02.1999-16.02.1999

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)