Funkcionalna svojstva maslinovog ulja (CROSBI ID 374894)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cik, Martina
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Funkcionalna svojstva maslinovog ulja
Plodovi zimzelenog stabla pitome masline poznati su još od biblijskih vremena kao eliksir mladosti i ljepote. Ekstra djevičansko maslinovo ulje danas je među najcjenjenijim biljnim uljima zbog brojnih blagotvornih učinaka na zdravlje. Ono je bogato prirodnim spojevima, polifenolima i flavonoidima, te vitaminom E i mononezasićenim masnim kiselinama za koje je dokazano da imaju protuupalna i antioksidacijska svojstva. Maslinovo ulje pomaže u sprječavanju nastanka kroničnih degenerativnih, srčanih i upalnih bolesti, te pozitivno utječe na dugovječnost. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča mediteransku prehranu s neizostavnim maslinovim uljem kao temelj pravilne prehrane. Brojna istraživanja potvrđuju značajna funkcionalna svojstva masline i maslinovog ulja u svim životnim stadijima. Pravilno utječe na rast i razvoj djeteta, te se preporuča konzumacija od najranije dobi kako bi se od malih nogu stvorila jedna dobra navika za cijeli život.
maslinovo ulje ; polifenoli ; mononezasićene masne kiseline ; protuupalna svojstva ; antioksidans ; prevencija bolesti srca i krvožilnog sustava ; mediteranska prehrana
nije evidentirano
engleski
Functional properties of Olive oil
nije evidentirano
olive oil ; polyphenols ; monounsaturated fatty acids ; anti-inflammatory properties ; antioxidant ; prevention of cardiovascular diseases ; mediterranean nourishment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
05.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek