Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599103

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Vilušić, Milica; Tomić, Aleksandra
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 4; 96-105 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
(Effects of microwave heating on oxidative stability of sunflower oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Vilušić, Milica ; Tomić, Aleksandra

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 35 (2012), 4; 96-105

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Suncokretovo ulje; oksidacijska stabilnost; mikrovalno zagrijavanje
(Sunflower oil; oxidative stability; microwave heating)

Sažetak
Mikrovalno zagrijavanje je moderna i široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog suncokretovog ulja, visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Biljna ulja su zagrijavana u mikrovalnoj pećnici kod različite snage u vremenu pet minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod snage 300 W u različitim vremenima trajanja. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom mikrovalnog zagrijavanja. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Dodatkom visokooleinskog suncokretovog ulja u hladno prešano ulje dolazi do promjene oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Primjenom veće snage i vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja ispitivanih ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts