Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja (CROSBI ID 187086)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Vilušić, Milica ; Tomić, Aleksandra
hrvatski
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
Mikrovalno zagrijavanje je moderna i široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog suncokretovog ulja, visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Biljna ulja su zagrijavana u mikrovalnoj pećnici kod različite snage u vremenu pet minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod snage 300 W u različitim vremenima trajanja. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom mikrovalnog zagrijavanja. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Dodatkom visokooleinskog suncokretovog ulja u hladno prešano ulje dolazi do promjene oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Primjenom veće snage i vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja ispitivanih ulja.
suncokretovo ulje ; oksidacijska stabilnost ; mikrovalno zagrijavanje
nije evidentirano
engleski
Effects of microwave heating on oxidative stability of sunflower oil
nije evidentirano
sunflower oil ; oxidative stability ; microwave heating
nije evidentirano