Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599061

Primarna fibrilacija lijeve klijetke u bolesnice na kroničnoj hemodijalizi - prikaz slučaja


Pavletić Peršić, Martina, Živčić-Ćosić, Stela; Bubić, Ivan; Sladoje-Martinović, Branka; Orlić, Lidija; Rački, Sanjin
Primarna fibrilacija lijeve klijetke u bolesnice na kroničnoj hemodijalizi - prikaz slučaja // Acta Medica Croatica, Vol. 65, Suppl. 3 / Nastja Kučišec-Tepeš, Petar Kes (ur.).
Zagreb, 2011. str. 135-135 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Primarna fibrilacija lijeve klijetke u bolesnice na kroničnoj hemodijalizi - prikaz slučaja
(Primary ventricular fibrillation in a patient on chronic hemodialysis - Case report)

Autori
Pavletić Peršić, Martina, Živčić-Ćosić, Stela ; Bubić, Ivan ; Sladoje-Martinović, Branka ; Orlić, Lidija ; Rački, Sanjin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Acta Medica Croatica, Vol. 65, Suppl. 3 / Nastja Kučišec-Tepeš, Petar Kes - Zagreb, 2011, 135-135

Skup
6. Hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije

Mjesto i datum
Split, 7.-10.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Ventrikularna fibrilacija; hemodijaliza
(Ventricular fibrillation; hemodialysis)

Sažetak
Pedesetjednogodišnja bolesnica s terminalnim bubrežnim zatajenjem kao posljedice kroničnog pijelonefritisa i arterijske hipertenzije na liječenju redovitim ambulantnim hemodijalizama doživjela je trideset minuta prije kraja postupka hemodijalize iznenadni srčani zastoj. Na monitoru se registrirala ventrikularna fibrilacija. U naknadno pristiglim laboratorijskim nalazima isključen je elektrolitski poremećaj i akutni srčani infarkt kao mogući uzroci fibrilacije. Po uspješno obavljenoj reanimaciji bolesnica je prvo liječena u Jedinici intenzivnog liječenja (ovisna o mehaničkoj ventilaciji), a potom je bila premještena na naš Zavod gdje je nastavljeno s neurološkom i kardiološkom obradom. Kod premještaja bolesnica je bila pri svijesti, kardijalno kompenzirana, ali nepokretna, s mlohavom plegijom donjih ekstremiteta. Kardiološkom obradom ustanovljeno je da se radi o primarnom električnom poremećaju srca te joj je u svrhu sekundarne prevencije iznenadne srčane smrti ugrađen pacemaker-kardioverter-defribilator. Neurološkom obradom ustanovljeno je da bolesnica ima manju hipoksično-anoksičnu ozljedu mozga frontoparietalno desno u terminalnim ograncima arterije cerebri medije. U statusu ima negativan Babinskijev refleks, uz ugašene tetivne reflekse na nogama i EMNG koji ukazuje prvenstveno na perifernu senzomotornu neuropatiju. Na provedenu medicinsku rehabilitaciju dobio se je odličan odgovor bolesnice, tako da je po završetku bolničkog liječenja pokretna uz pomoć nadlaktične hodalice, uz prisutnu i dalje, ali znatno manje izraženu mlohavu slabost mišića potkoljenica i stopala, urednih kognitivnih funkcija. Bolesnica je na liječenju redovitom ambulantnom hemodijalizom od sredine 2009. godine, pristup krvotoku je arteriovenska fistula lijeve kubitalne regije koja je konstruirana 6 mjeseci ranije. Bolesnica je na Listi čekanja za transplantaciju bubrega (u NT statusu). Prije stavljanja na transplantacijsku listu neinvazivna kardiološka obrada bila je uredna, a bolesnica nije imala nikakve tegobe koje bi ukazivale na moguću podležeću srčanu bolest. Opisan slučaj nam ukazuje da komplikacije koje se javljaju za vrijeme dijalize ne moraju nužno biti i u vezi sa samim postupkom hemodijalize. U naše bolesnice radilo se o primarnom srčanom poremećaju koji je doveo do iznenadnog kardijalnog aresta što se je slučajno desilo pred kraj hemodijalize.

Izvorni jezik
Hrvatski