Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja I limunovog soka na reološka svojstva majoneze (CROSBI ID 187074)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Benčić, Đani ; Vilušić, Milica ; Barulek, Ivančica Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja I limunovog soka na reološka svojstva majoneze // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 2; 126-131

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Benčić, Đani ; Vilušić, Milica ; Barulek, Ivančica

hrvatski

Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja I limunovog soka na reološka svojstva majoneze

Reološka svojstva važan su parameter kvalitete majoneze. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka ekstra djevičanskog maslinovog ulja I svježeg limunovog soka na reološka svojstva I promjenu boje majoneze. Također, ispitivan je utjecaj vremena skladištenja majoneze u hladnjaku na promjenu reoloških svojstava. Mehanički process homogenizacije majoneze proveden je kod 12 000 o/min I vremenu 5 min pri sobnoj temperature. Majoneza sadrži 75 % ulja sa različitim udjelima suncokretovog ulja I ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Mjerenja reoloških svojstava provedena sun a rotacijskom viskozimetru (DV-III + Digital Rheometer-Brookfield Engineering Lamoratories, USA) sa koncentričnim cilindrima pri temperaturama 10°C I 25°C. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametric koeficijent konzistencije, indeks tečenja I prividna viskoznost. Rezultati istraživanja su pokazali da dodatak ekstra djevičanskog masloinovog ulja I limunovog soka utječu na reološka svojstva I boju majoneze. Dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja u uljnu fazu majoneze dolazi do sniženja smičnog naprezanja, prividne viskoznosti, koeficijenta konzistencije I promjene boje pri 25°C I 10°C. Skladištenjem majoneze u hladnjaku 14 dana dolazi do promjene reoloških parametara.

suncokretovo ulje ; ekstra djevičansko maslinovo ulje ; reološka svojstva ; majoneza

engleska verzija rada je na str. 157-162

engleski

The effect of extra virgin olive oil and lemon juice on rheological properties of mayonnaise

nije evidentirano

sunflower oil ; extra virgin olive oil ; rheological properties ; mayonnaise

nije evidentirano

Podaci o izdanju

14 (2)

2012.

126-131

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice