Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598982

Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Vilušić, Milica; Benčić, Đani; Dominković, Olivera
Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 6; 50-58 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja
(The influence of green tea and rosemary extracts on oxidative stability of vegetable oils)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Vilušić, Milica ; Benčić, Đani ; Dominković, Olivera

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34 (2011), 6; 50-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Biljna ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; Oven test
(Vegetable oils; oxidative stability; natural antioxidants; Oven test)

Sažetak
Oksidacija lipida prepoznata je kao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina I ekstrakta zelenog čaja u udjelima 0.1 % na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja I visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Oksidacijska stabilnost biljnih ulja, s dodanim oksidansom I bez njega, istraživana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom četiri dana trajanja testa. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina OxyLess CS u odnosu na StabilEnhance OSR I ekstrakt zelenog čaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts