Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. (CROSBI ID 187063)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Perl Pirički, Antonija ; Benčić, Đani ; Rusman, Štefica Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 1; 74-84

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Perl Pirički, Antonija ; Benčić, Đani ; Rusman, Štefica

hrvatski

Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja.

Deguminacija ulja je postupak uklanjanja nepoželjnih negliceridnih sastojaka iz sirovog ulja kao što su fosfolipidi, lipoproteini, proteini i drugi spojevi koji uzrokuju visoke rafinacijske gubitke i umanjuju stabilnost ulja te utječu na senzorska svojstva ulja. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj vrste deguminacije (vodena, kiselinsko-vodena, elektrolitima) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja dobivenog metodom prešanja te izračunavanje prinosa i gubitka ulja tijekom raznih vrsta deguminacije ulja. Istraživan je utjecaj postupka odvajanja nastalog fosfolipidnog taloga od degumiranog ulja (centrifugiranje, lijevak za odjeljivanje) na reološka svojstva ulja. Uspješnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava degumiranog ulja i kvalitativnim sadržajem fosfora u degumiranom ulju. Mjerenja reoloških svojstava degumiranog ulja provedena su rotacijskim viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 23 oC. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Postupak degumiranja utječe na reološka svojstva ulja te na udio zaostalih fosfolipida u ulju. Deguminacijom sirovog ulja otopinom elektrolita (NaCl) postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida iz ulja (manja viskoznost ulja, manji udio zaostalog fosfora u ulju). Vodenom deguminacijom u sirovom suncokretovu ulju zaostaje veći udio fosfolipida jer se ne izdvajaju nehidratibilni fosfolipidi iz ulja. Odvajanjem taloga fosfolipida iz degumiranog ulja postupkom centrifugiranja postižu se bolji rezultati nego primjenom lijevka za odjeljivanje tijekom 24 sata.

sirovo suncokretovo ulje ; deguminacija ; organske kiseline ; elektroliti ; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of degumming type on rheological properties of crude sunflower oil.

nije evidentirano

crude sunflower oil ; degumming ; organic acids ; electrolytes ; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33 (1)

2010.

74-84

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice