Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598902

Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata.


Perl Pirički, Antonija; Moslavac, Tihomir; Vugrinec, Maja
Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata. // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 1; 46-53 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata.
(Acceptability of parsley tea by adolescents.)

Autori
Perl Pirički, Antonija ; Moslavac, Tihomir ; Vugrinec, Maja

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33 (2010), 1; 46-53

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Čaj; peršin; adolescenti; ispitivanje potrošača
(Tea; parsley; adolescents; consumers testing)

Sažetak
Čaj od peršina zasada nije komercijalno dostupan na našem tržištu. Cilj ovoga rada bio je ispitati njegovu prihvatljivost kod adolescenata, specifične skupine potrošača. Testiranje prihvatljivosti potrošača/adolescenata provedeno je upotrebom verbalne hedonističke skale s devet stupnjeva. U ispitivanju je sudjelovalo 310 srednjoškolskih učenika, oba spola, dobi 14 do 18 godina. Ispitanicima je bilo ponuđeno ukupno 8 uzoraka čaja od peršina koji su se razlikovali s obzirom na temperaturu serviranja, koncentraciju čaja i dodatak limunovog soka. Svi uzorci su bili jednako zašećereni. Rezultati su pokazali da ispitivana skupina adolescenata statistički značajno bolje prihvaća čajeve slabije koncentracije, od jačih čajeva. Nešto bolje prihvaćaju tople čajeve u odnosu na hladne, dok dodatak limunovog soka uglavnom nije utjecao na prihvatljivost. Gledano prema spolu, djevojke statistički značajno bolje prihvaćaju sve čajeve kojima nije dodan limunov sok, za razliku od mladića kojima bolje odgovaraju čajevi pripremljeni s dodatkom limunovog soka. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da adolescentna skupina ispitanika prihvaća čaj od peršina, ali samo u slabijoj koncentraciji. Da bi se dobio širi uvid o prihvatljivosti tog komercijalno nedostupnog proizvoda, potrebno je ispitivanje provesti i na ostalim dobnim skupina potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts