Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598895

Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Drčec, Marika
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 5; 58-66 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
(The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Drčec, Marika

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34 (2011), 5; 58-66

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Bučino ulje; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; Oven test
(Pumpkin seed oil; oxidative stability; natural antioxidants; Oven test)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy` Less Clear, StabilEnhanceOSR) i ekstrakta maslinovog lista u udjelima 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijsku stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less Clear kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt StabilEnhanceOSR I ekstrakt maslinovog lista. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelima 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak 0.04 %. Primjena ekstrakta ružmarina StabilEnhanceOSR (0.04 % I 0.1 %) nije se pokazala uspješna u porastu stabilnosti bučinog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts