Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598895

Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Drčec, Marika
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 5; 58-66 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 598895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
(The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Drčec, Marika

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34 (2011), 5; 58-66

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bučino ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test
(pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy` Less Clear, StabilEnhanceOSR) i ekstrakta maslinovog lista u udjelima 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijsku stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less Clear kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt StabilEnhanceOSR I ekstrakt maslinovog lista. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelima 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak 0.04 %. Primjena ekstrakta ružmarina StabilEnhanceOSR (0.04 % I 0.1 %) nije se pokazala uspješna u porastu stabilnosti bučinog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Anita Pichler (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Drčec, Marika
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 5; 58-66 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A. & Drčec, M. (2011) Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja. Glasnik zaštite bilja, 34 (5), 58-66.
@article{article, year = {2011}, pages = {58-66}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, Oven test}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {34}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj dodatka ekstrakta ru\v{z}marina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bu\v{c}inog ulja}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, Oven test} }
@article{article, year = {2011}, pages = {58-66}, keywords = {pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants, Oven test}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {34}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil}, keyword = {pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants, Oven test} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font