Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja (CROSBI ID 187059)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Drčec, Marika Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 5; 58-66

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Drčec, Marika

hrvatski

Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja

U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy` Less Clear, StabilEnhanceOSR) i ekstrakta maslinovog lista u udjelima 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijsku stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less Clear kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt StabilEnhanceOSR I ekstrakt maslinovog lista. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelima 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak 0.04 %. Primjena ekstrakta ružmarina StabilEnhanceOSR (0.04 % I 0.1 %) nije se pokazala uspješna u porastu stabilnosti bučinog ulja.

bučino ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test

nije evidentirano

engleski

The effect of added rosemary extract and olive leaf on oxidative stability of pumpkin seed oil

nije evidentirano

pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34 (5)

2011.

58-66

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice