Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598893

Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Slačanac, Vedran; Đurkan, Tomislav
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 1; 68-76 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
(The effect of natural antioxidants on the oxidative stability of pumpkin seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Slačanac, Vedran ; Đurkan, Tomislav

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34 (2011), 1; 68-76

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Bučino ulje; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; Oven test
(Pumpkin seed oil; oxidative stability; natural antioxidants; Oven test)

Sažetak
Oksidacija lipida je prepoznata kao glavni problem u jestivim uljima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara) u udjelima od 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja I djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa I bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati Oven testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature od 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt zelenog čaja I ekstrakt nara 10. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0.04 %. Također, dodatkom prirodnih antioksidanasa postiže se veća uspješnost zaštite djevičanskog bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na zaštitu bučinog ulja. Djevičansko bučino ulje pokazuje veću održivost ili stabilnost prema oksidacijskom kvarenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts