Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598886

Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Pašić, Melita; Lenart, Lidija
Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 5; 34-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
(Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pašić, Melita ; Lenart, Lidija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33 (2010), 5; 34-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Biljna ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidans; propil galat
(Vegetable oils; oxidative stability; natural antioxidant; propyl gallate)

Sažetak
Jestiva ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina, a naročito s polinezasićenim masnim kiselinama, osjetljivija su na oksidaciju. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, s dodanim sintetskim i prirodnim antioksidansom i bez njega, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Ispitivana je kombinacija suncokretovog ulja (50 %) i ostalih pojedinih vrsta biljnih ulja (50 %): repičino ulje, ulje kukuruzne klice, sojino ulje i ulje pšeničnih klica. U ovom je radu istraživan utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %), prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy LessClear (0, 5 %) i prirodnog ekstrakta zelenog čaja (0, 3 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dviju vrsta biljnih ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat testa (model 743, Metrohm). Rezultat oksidacije ulja izražen je s indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Prirodni antioksidans ekstrakt zelenog čaja uspješnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na prirodni ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i sintetski propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt zelenog čaja u odnosu na ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i propil galat u svim ispitivanim smjesama biljnih ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts