Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja (CROSBI ID 187056)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pašić, Melita ; Lenart, Lidija Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 5; 34-42

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pašić, Melita ; Lenart, Lidija

hrvatski

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja

Jestiva ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina, a naročito s polinezasićenim masnim kiselinama, osjetljivija su na oksidaciju. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, s dodanim sintetskim i prirodnim antioksidansom i bez njega, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Ispitivana je kombinacija suncokretovog ulja (50 %) i ostalih pojedinih vrsta biljnih ulja (50 %): repičino ulje, ulje kukuruzne klice, sojino ulje i ulje pšeničnih klica. U ovom je radu istraživan utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %), prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy LessClear (0, 5 %) i prirodnog ekstrakta zelenog čaja (0, 3 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dviju vrsta biljnih ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat testa (model 743, Metrohm). Rezultat oksidacije ulja izražen je s indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Prirodni antioksidans ekstrakt zelenog čaja uspješnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na prirodni ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i sintetski propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt zelenog čaja u odnosu na ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i propil galat u svim ispitivanim smjesama biljnih ulja.

biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidans ; propil galat

nije evidentirano

engleski

Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils

nije evidentirano

vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidant ; propyl gallate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33 (5)

2010.

34-42

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice