Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598884

Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte graševina


Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Paragović, Kristina; Moslavac, Tihomir
Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte graševina // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 5; 74-82 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte graševina
(The influence of membrane filtration on aroma and the chemical composition of Graševina wine sort)

Autori
Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Paragović, Kristina ; Moslavac, Tihomir

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33 (2010), 5; 74-82

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Vino; filtracija vina; membranska filtracija; tvari arome; kemijski sastav vina
(Wine; filtration of wine; membrane filtration; aroma substances; chemical composition of wine)

Sažetak
Nestabilnosti vina pridonose dušične tvari, protein, polifenoli, mikroflora, soli kiselina i drugo. Cilj je stabilizacije spriječiti mutnoću i taloženje pojedinih sastojaka vina. Postupci stabilizacije vina su bistrenje, taloženje, sumporenje i filtracija. Filtracijom se iz vina uklanjaju grube i fine čestice mutnoće tako da se vino propušta bilo kroz filtrirajući sloj, ploče ili membrane. Filtracija može biti mehanička i membranska. Pri membranskoj filtraciji na membrane zaostaju molekule i ioni. Membranski su procesi mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija i reverzna osmoza. Međusobno se razlikuju po mehanizmu i principu separacije, a zajednička im je membrane među dvjema fazama. Za filtraciju vina koristi se membranska mikrofiltracija. Tri su značajna faktora koja utječu na kapacitet: otpor koji pruža materijal od kojeg je načinjena membrana, otpor zbog začepljenja pora membrane te otpor taloga koji se prilikom procesa filtracije stvara na površini membrane. Kada ukupni otpor dosegne graničnu vrijednost, filtracija se mora zaustaviti, a membrana oprati. U ovom radu je istraživan utjecaj mikrofiltracije na tvari arome i kemijski sastav vina sorte graševina. Za filtraciju primijenjena je “cross flow” filtracija na filteru Microstar, firme Filtrox s modulom sa šupljim vlaknima, ukupne površine modula 20 m2. Promjeri su kapilare: 1, 5 mm unutarnji i 2, 5 mm vanjski. Promjer šupljina membrane je 0, 2 m, a struktura membrane je asimetrična, izrađena od polisulfona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts