Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598878

Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Volmut, Katica
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Croatian Journal of Food Science and Technology, 2 (2010), 1; 18-25 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
(Influence of propyl gallate and rosemary extract on oxidative stability of blend vegetable oils)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Volmut, Katica

Izvornik
Croatian Journal of Food Science and Technology (1847-3466) 2 (2010), 1; 18-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Biljna ulja; oksidacijska stabilnost; propil galat; ekstrakt ružmarina
(Vegetable oils; oxidative stability; propyl gallate; rosemary extract)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy LessCS (0, 1 %) i StabilEnhanceOSR (0, 1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje i ulje koštica grožđa. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskog i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni factor (PF). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina Oxy LessCS efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u odnosu na StabilEnhanceOSR i propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period i zaštitni faktor ima ekstrakt ružmarina, Oxy LessCS, u svim smjesama ulja. Sintetski antioksidans propil galat efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese ulja u odnosu na StabilEnhanceOSR.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts