Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 187044)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario
hrvatski
Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj
Provedena istraživanja o proizvodnji ozimog i jarog ječma u suodnosu sa pivarskom kakvoćom i urodom zrna u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1970-2002. godine. Analizom uroda zrna na temelju pokusa na Poljoprivrednom institutu Osijek, sorata koje su bile najzastupljenije u pojedinim petogodišnjim razdobljima u širokoj proizvodnji ustanovili smo povećanje uroda zrna od 94 kg/ha/godini kod ozimog ječma i 26 kg/ha/godini kod jarog ječma. Analiza pivarske kakvoće slada u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1999. do 2002. godine ukazuje da je, ukupno, ostvaren sadržaj ekstrakta od 79.19%, razlika ekstrakta od 2.49%, uz maseni udio bjelančevina u sladu od 12.53%, te kolbach indeks od 41.12, hartong od 42.36, viskozitet cp 8.6 od 1.549, i dijastatsku snaga od 309.Uspoređujući kakvoću slada sorti ozimog i jarog ječma, uočavamo da su u prosjeku sorte jarog ječma u odnosu na ozime imale viši i nepovoljniji sadržaj bjelančevina u sladu, ali povoljniji niži viskozitet i veću dijastatsku snagu slada. U proizvodnji ozimog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Mursa, Alpha, Pan, Robur, Sladoran, Plaisant, Rex, Zlatko, Angora, Lord i Barun. U proizvodnji jarog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Union, Velebit, Berenice, Jaran, Gimpel, Astor, Scarlet.
ozimi ječam; jari ječam; kultivar; urod zrna; kvalitet slada
nije evidentirano
engleski
Yield of Kernels and Brewing Quality of Barley in the Republic of Croatia
nije evidentirano
spring barley; winter barley; variety; grain yield; quality of malting barley
nije evidentirano