Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke kod niskih temperatura prije i tijekom smrzavanja. (CROSBI ID 187036)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir ; Pichler, Anita Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke kod niskih temperatura prije i tijekom smrzavanja. // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 54 (2005), 7-8; 341-346

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir ; Pichler, Anita

hrvatski

Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke kod niskih temperatura prije i tijekom smrzavanja.

Poznavanje reoloških svojstava hranidbenih tvari od velikog je značenja za postizavanje određenih svojstava hrane i za vođenje procesa pri njezinoj proizvodnji. Konzistencija je jedan od značajnijih čimbenika koji određuju kakvoću namirnica, pa tako i onih kojima se smrzavanjem želi očuvati veća stabilnost tijekom vremena. Cilj rada je istraživanje utjecaja udjela netopljive i topljive suhe tvari, brzine smicanja i kontinuiranog hlađenja na reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama prije smrzavanja i tijekom smrzavanja. Istraživanja su provedena sa kašom jabuke sorte Idared sa različitim udjelom netopljive suhe tvari koja je pripremljena miješanjem u različitim omjerima seruma i pulpe koji su prethodno razdvojeni centrifugiranjem. Kaša sa različitim udjelom topljive suhe tvari pripremljena je dodatkom saharoze. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru Rheotest 3 sa kriostatskom jedinicom. Reološka svojstva ispitivanih kaša određena su mjerenjem i grafičkim prikazom ovisnosti smičnog naprezanja i brzine smicanja pri 10 oC, te izračunavanjem koeficijenta konzistencije i indeksa tečenja. U ovom radu je istraživana ovisnost smičnog naprezanja i prividne viskoznosti o temperaturi kod kontinuiranog hlađenja od 10 °C do potpunog smrzavanja kaše pri konstantnoj brzini smicanja. Određena je temperatura nakon koje dolazi do naglog povećanja smičnog naprezanja i manje brzine snižavanja temperature (Tk), kao i najniža temperatura pothlađivanja kod koje još dolazi do smicanja (Tm). Ispitivanja su pokazala da reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama, tijekom kontinuiranog hlađenja i temperature Tk i Tm, ovise o udjelu netopljive, topljive suhe tvari i brzini smicanja. Brzina smicanja i hlađenje kod pojedinih tipova kaše različito utječu na reološka svojstva kaše tijekom smrzavanja. Hlađenjem ispitivanih kaša jabuke u području smrzavanja dolazi do pothlađivanja kaše do temperature (Tm) koja je ovisila o brzini smicanja i udjelu suhe tvari. Značajne promjene reoloških svojstava kaše jabuke u području pothlađivanja su zbog nastajanja kristala leda kao novih krutih čestica i njihovog rasta, a zapažene su pri temperaturama od -5, 55 do -10, 50 oC, ovisno o udjelu suhe tvari i brzini smicanja.

kaša jabuke ; reološka svojstva ; suha tvar ; brzina smicanja ; niske temperature

nije evidentirano

engleski

Influence of Dry Solid Fraction on the Rheological Properties of Apple Puree at Low Temperatures Before and During the Freezing.

nije evidentirano

apple puree ; rheological properties ; dry solid ; shear rate ; low temperatures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54 (7-8)

2005.

341-346

objavljeno

0022-9830

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Indeksiranost