Utjecaj bentonita na organoleptiku Malvazije istarske (CROSBI ID 374783)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Laginja, Maja
Petrović, Siniša
hrvatski
Utjecaj bentonita na organoleptiku Malvazije istarske
U ovom završnom radu ispitivala sam utjecaj bentonita na organoleptiku vina Malvazije Istarske. Za bistrenje vina koristila sam bentonit Bentoflash proizvođača Evera. Nakon kontrolnog bistrenja u malom volumenu odredila sam dozu za bistrenje bačve. U vinu prije i nakon bistrenja određeni su kemijski parametri: količina alkohola, ukupnih kiselina, zaostalog šećera te ukupni ekstrakt. Utjecaj bentonita ispitan je i ocjenjivanjem organoleptičkih osobina vina prije i nakon bistrenja. Degustatori su uzorke “A“ i “ B“ ocjenjivali brojčano po metodi 100 pozitivnih bodova, te opisno po aromatsko profilu. Postupak bistrenja utjecao je na smanjenje ukupnog ekstrakta i uzrokovao je promjene u organoleptičkom profilu vina.
Malvazija Istarska; bentonit; bentoflash
nije evidentirano
engleski
The impact of bentonite on organoleptic characteristics of Malvazija istarska
nije evidentirano
Malvazija Istarska; bentonite; bentoflash
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
16.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Rijeci
Poreč