Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598552

Utjecaj izbora hibrida i vegetacijske sezone na građu, kemijski sastav i probavljivost zrna kukuruza


Čuklić, Dražen
Utjecaj izbora hibrida i vegetacijske sezone na građu, kemijski sastav i probavljivost zrna kukuruza 2012., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj izbora hibrida i vegetacijske sezone na građu, kemijski sastav i probavljivost zrna kukuruza
(Influence of hybrid and growing season on the structure, chemical composition and digestibility of corn grain)

Autori
Čuklić, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.05

Godina
2012

Stranica
115

Mentor
Grbeša, Darko

Ključne riječi
Hibridi kukuruza ; fizikalni i kemisjki sastav ; in vitro probavljivost ; brašnjavi/caklavi endosperm ; klica ; perikarp
(Maize grain hybrids. physical and chemical composition ; in vitro digestibility of the dry matter floury/vitrious endosperm ; pericarp. germ)

Sažetak
Zrno kukuruza (Zea mays L.) je najzastupljenije krmivo u hranidbi gotovo svih vrsta i kategorija domaćih životinja. Suvremeni hranidbeni sustavi procjenjuju hranjivost krmiva za preživače temeljem fizikalnih i kemijskih svojstava, te buražne i ukupne probavljivosti suhe tvari, škroba, proteina i vlakana. Dosadašnja istraživanja ukazuju da se hibridi kukuruza sličnog kemijskog sastava zrna mogu značajno razlikovati u hranjivosti, ali mehanizam zbog kojih nastaju te razlike nije razjašnjen. Stoga je svrha ovog istraživanja bila utvrditi fizikalni i kemijski sastav, te probavljivost glavnih dijelova zrna (brašnjavog i caklavog endosperma, klice i perikarpa) hibrida kukuruza raširenih u širokoj proizvodnji. Poljsko istraživanje u uvjetima intenzivne agrotehnike provedeno je na ukupno 11 hibrida (šest hibrida Bc Instituta i pet introduciranih hibrida sjemenske kuće Pioneer) tijekom dvije vegetacijske sezone na području sjeverne Baranje. Vegetacijska sezona i istraživani hibridi značajno su utjecali na fizikalna i kemijska svojstva kako cijelog zrna tako i glavnih dijelova zrna kukuruza. Sadržaj sirovih proteina i sirovih masti u zrnu prvenstveno je ovisio o masenom omjeru i kemijskom sastavu caklavog i brašnjavog endosperma, dok sadržaj masti u zrnu nije bio povezan sa masom 1000 zrna. Svi hibridi su imali sličnu in vitro probavljivost perikarpa unatoč značajnim razlikama u sadržaju sirovih vlakana. Hibridi su se međusobno razlikovali u brzini in vitro probavljivosti klice, što je bilo jako povezano sa sadržajem masti. Sporija razgradnja caklavog endosperma kod određenih hibrida vjerojatno je rezultat povećanog sadržaja sirovih proteina i nižeg sadržaja škroba. Istraživani hibridi nisu se značajno razlikovali u in vitro probavljivosti brašnjavog endosperma, što može upućivati da razlike u probavljivosti između hibrida kukuruza nastaju zbog različitog masenog udjela i kemijskog sastava caklavog endosperma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Darko Grbeša, )

Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dražen Čuklić, (225230)