Utjecaj izbora hibrida i vegetacijske sezone na građu, kemijski sastav i probavljivost zrna kukuruza (CROSBI ID 374781)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Čuklić, Dražen
Grbeša, Darko
hrvatski
Utjecaj izbora hibrida i vegetacijske sezone na građu, kemijski sastav i probavljivost zrna kukuruza
Zrno kukuruza (Zea mays L.) je najzastupljenije krmivo u hranidbi gotovo svih vrsta i kategorija domaćih životinja. Suvremeni hranidbeni sustavi procjenjuju hranjivost krmiva za preživače temeljem fizikalnih i kemijskih svojstava, te buražne i ukupne probavljivosti suhe tvari, škroba, proteina i vlakana. Dosadašnja istraživanja ukazuju da se hibridi kukuruza sličnog kemijskog sastava zrna mogu značajno razlikovati u hranjivosti, ali mehanizam zbog kojih nastaju te razlike nije razjašnjen. Stoga je svrha ovog istraživanja bila utvrditi fizikalni i kemijski sastav, te probavljivost glavnih dijelova zrna (brašnjavog i caklavog endosperma, klice i perikarpa) hibrida kukuruza raširenih u širokoj proizvodnji. Poljsko istraživanje u uvjetima intenzivne agrotehnike provedeno je na ukupno 11 hibrida (šest hibrida Bc Instituta i pet introduciranih hibrida sjemenske kuće Pioneer) tijekom dvije vegetacijske sezone na području sjeverne Baranje. Vegetacijska sezona i istraživani hibridi značajno su utjecali na fizikalna i kemijska svojstva kako cijelog zrna tako i glavnih dijelova zrna kukuruza. Sadržaj sirovih proteina i sirovih masti u zrnu prvenstveno je ovisio o masenom omjeru i kemijskom sastavu caklavog i brašnjavog endosperma, dok sadržaj masti u zrnu nije bio povezan sa masom 1000 zrna. Svi hibridi su imali sličnu in vitro probavljivost perikarpa unatoč značajnim razlikama u sadržaju sirovih vlakana. Hibridi su se međusobno razlikovali u brzini in vitro probavljivosti klice, što je bilo jako povezano sa sadržajem masti. Sporija razgradnja caklavog endosperma kod određenih hibrida vjerojatno je rezultat povećanog sadržaja sirovih proteina i nižeg sadržaja škroba. Istraživani hibridi nisu se značajno razlikovali u in vitro probavljivosti brašnjavog endosperma, što može upućivati da razlike u probavljivosti između hibrida kukuruza nastaju zbog različitog masenog udjela i kemijskog sastava caklavog endosperma.
Hibridi kukuruza ; fizikalni i kemisjki sastav ; in vitro probavljivost ; brašnjavi/caklavi endosperm ; klica ; perikarp
nije evidentirano
engleski
Influence of hybrid and growing season on the structure, chemical composition and digestibility of corn grain
nije evidentirano
Maize grain hybrids. physical and chemical composition ; in vitro digestibility of the dry matter floury/vitrious endosperm ; pericarp. germ
nije evidentirano
Podaci o izdanju
115
29.05.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb