Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline (CROSBI ID 374720)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gotovac, Marko Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline / Katalinić, Višnja (mentor); Generalić, Ivana (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2012

Podaci o odgovornosti

Gotovac, Marko

Katalinić, Višnja

Generalić, Ivana

hrvatski

Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline

Fenolni spojevi iz lišća i ploda masline, posebice oleuropein i njegovi derivati, u poslijednje vrijeme privlače veliku pozornost znanstvenika, zbog brojnih dokazanih pozitivnih učinaka tih spojeva na ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti lišća triju autohtonih sorti masline: oblice, lastovke i levantinke. Za ekstrakciju su korištena četiri otapala: 50%-tni metanol, 50%-tni etanol, vruća voda i voda sobne temperature. Cilj rada bio je odrediti sadržaj ukupnih fenola i koncentraciju oleuropeina u biljnim ekstraktima te ispitati njihovu antioksidacijsku aktivnost (metodama FRAP i kelatiranje), sa svrhom pronalaska poveznice između sadržaja fenola i biološke aktivnosti ekstrakata. Rezultati analiza ukazuju na razlike u sadržaju ukupnih fenola među analiziranim ekstraktima lišća maslina obzirom na sortu i korišteno ekstrakcijsko otapalo. Metanolni i etanolni ekstrakti bili su najbogatiji fenolnim spojevima, te su stoga pokazali i bolju antioksidacijsku sposobnost od vodenih ekstrakata. Koncentracija oleuropeina u alkoholnim ekstraktima je također bila znatno veća nego li u vodenim ekstraktima. Najveće količina oleuropeina pronađena je u metanolnom, odnosno etanolnom ekstraktu lastovke (13023, odnosno 14957 mg/L). Statistički je dokazana povezanost između sadržaja oleuropeina u ekstrakatima i njihove antioksidacijske aktivnosti, što je dokaz velikog doprinosa ovog fenolnog spoja biološkim svojstvima lišća masline.

lišće masline; fenoli; oleuropein; HPLC; antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Effect of extraction solvent on the oleuropein content and antioxidant properties of olive leaf extracts

nije evidentirano

olive leaf; phenolics; oleuropein; HPLC; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

15.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija