Usporedba dimenzionalne stabilnosti jasenovine i bukovine modificirane limunskom kiselinom i postupkom Galeković (CROSBI ID 374580)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Popović, Gordana
Govorčin, Slavko
Hasan, Marin
hrvatski
Usporedba dimenzionalne stabilnosti jasenovine i bukovine modificirane limunskom kiselinom i postupkom Galeković
Uspješnost svake modifikacije drva se očituje u poboljšanoj biološkoj otpornosti i povećanoj dimenzionalnoj stabilnosti uz uvjet da mehanička svojstva ostanu što bolje očuvana. U ovom radu je nakon kemijske modifikacije limunskom kiselinom i termičke modifikacije u vodenoj pari postupkom Galeković drva poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) i obične bukve (Fagus sylvatica L.) uspoređena dimenzionalna stabilnost, te određena adsorpcijsko-desorpcijska histereza. Na temelju dobivenih rezultata određene su prednosti i nedostaci svake modifikacije.
modifikacija drva; dimenzionalna stabilnost; apsorpcijsko-desorpcijska histereza
nije evidentirano
engleski
Comparison of dimensional stability of ash- and beech-wood modified by citric acid and modified by Galeković proccess
nije evidentirano
wood modification; dimensional stability; absorption-desorption hysteresis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51+X
28.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zagreb