Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 597072

Toplinska ovojnica zgrade – problemi i rješenja u praksi


Milovanović, Bojan
Toplinska ovojnica zgrade – problemi i rješenja u praksi // STRUČNI SIMPOZIJ KVALITETA GRADNJE STAMBENIH I JAVNIH ZGRADA U REPUBLICI HRVATSKOJ OD 1991.-2011. GODINE / Melita Bestvina (ur.).
Zagreb: HRVATSKO DRUŠTVO SUDSKIH VJEŠTAKA, 2012. str. 37-43 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Toplinska ovojnica zgrade – problemi i rješenja u praksi
(BUILDING ENVELOPE – PROBLEMS AND SOLUTIONS IN PRACTICE)

Autori
Milovanović, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
STRUČNI SIMPOZIJ KVALITETA GRADNJE STAMBENIH I JAVNIH ZGRADA U REPUBLICI HRVATSKOJ OD 1991.-2011. GODINE / Melita Bestvina - Zagreb : HRVATSKO DRUŠTVO SUDSKIH VJEŠTAKA, 2012, 37-43

Skup
STRUČNI SIMPOZIJ KVALITETA GRADNJE STAMBENIH I JAVNIH ZGRADA U REPUBLICI HRVATSKOJ OD 1991.-2011. GODINE

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 5.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kvaliteta gradnje; vanjska ovojnica; izvođenje; toplina; vlaga;
(Construction quality; building envelope; construction procedure; heat; moisture)

Sažetak
Najveći utjecaj na kvalitetu zgrade u smislu energetske učinkovitosti ima ovojnica zgrade, i to ne samo vrste upotrijebljenih materijala već i izvedba pojedinih detalja. Tijekom posljednjih 20 godina došlo je do značajne evolucije standarda projektiranja i izvođenja toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade. Od stanja s kraja 1980-ih godina kada se toplinska zaštita vanjske ovojnice počela razmatrati, ali se na nju pri projektiranju nije obraćalo puno pozornosti, obično samo kod velikih građevina, preko stanja kad je vanjska ovojnica uvedena u 6 bitnih zahtjeva za građevinu, pa do činjenice kada se razgovara o obnovi u prošlosti izvedenih ovojnica. U Hrvatskoj postoji mnogo primjera lošega izvođenja građevinskih radova, zbog nedostatka potrebnoga znanja, pritisaka rokova izvođenja, pokušaja uštede na materijalu i drugih razloga. Pri tome niti vanjska ovojnica zgrada nije iznimka, te je moguće nabrojiti nekoliko primjera kod kojih je došlo do opasnih padova dijelova fasada zbog korištenja neprimjerenih materijala te nepoštivanja pravila struke i preporučene tehnologije gradnje. Iskustvo je pokazalo kako je za kvalitetno izvođenje radova potrebno imati kvalifi ciranu radnu snagu, odgovarajuću opremu, a isto tako treba biti motiviran za kvalitetan rad te se mora ostvariti dobra komunikacija i informiranje svih sudionika u građenju. U radu su prikazani oblici građevinskih šteta koji se javljaju u zgradama s višim stupnjem toplinske zaštite. Ukratko su opisane i najčešće metode kontrole kvalitete izvedbe i mjerenja za utvrđivanje energijskog svojstva zgrade: mjerenje zrakopropusnosti (Blower Door Test) i korištenje infracrvene termografi je.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0822161-2990 - OD NANO DO MAKROSTRUKTURE BETONA (Nina Štirmer, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Bojan Milovanović, (299721)