Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modalna analiza modela konstrukcije i ispitivanje utjecaja njihala i spremnika s vodom kao prigušivača (CROSBI ID 771212)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Košćak, Janko ; Turkalj, Gregor Modalna analiza modela konstrukcije i ispitivanje utjecaja njihala i spremnika s vodom kao prigušivača // 44. 2012.

Podaci o odgovornosti

Košćak, Janko ; Turkalj, Gregor

hrvatski

Modalna analiza modela konstrukcije i ispitivanje utjecaja njihala i spremnika s vodom kao prigušivača

Provedena su dinamička ispitivanja modela konstrukcije izrađenog od aluminija koji je imao odnos dimenzija sličan onome kao kod visoke zgrade. Ispitivanja su provedena u šest različitih slučajeva ovisno o masi konstrukcije i ugrađenom prigušivaču. U svakom slučaju ispitivanja provedena je eksperimentalna modalna analiza i dobiveni su dinamički parametri koji su uključivali modalne oblike, vlastite frekvencije i koeficijente prigušenja. Eksperimentalno dobiveni modalni oblici i vlastite frekvencije uspoređeni su, za pojedine slučajeve, s onima dobivenim u numeričkom modelu. Nadalje, provedeno je ispitivanje utjecaja njihala i spremnika s vodom kao prigušivača te je ocjenjena njihova učinkovitost u vidu smanjenja relativnih pomaka i akceleracija vrha modela te promjene koeficijenata prigušenja ukupnog sustava.

eksperimentalna modalna analiza ; prigušivač s usklađenom masom ; prigušivač s usklađenim gibanjem tekućine ; rezonantna frekvencija

Mentor: Domagoj Damjanović

engleski

Modal analysis of a construction model and testing the effects of pendulum and water container shaped dampers

nije evidentirano

experimental modal analysis ; tuned mass damper ; tuned sloshing liquid damper ; resonant frequency

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Građevinarstvo