Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 596808

Tematske karte u humanitarnom razminiranju


Krtalić, Andrija
Tematske karte u humanitarnom razminiranju // Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva, Vol.11 No.17 (2012), 26-41 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Tematske karte u humanitarnom razminiranju
(Thematic Maps for Humanitarian Demining)

Autori
Krtalić, Andrija

Izvornik
Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva (1333-896X) Vol.11 No.17 (2012); 26-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
tematska karta; humanitarno razminiranje; indikatori; zone utjecaja; ponderiranje
(thematic maps; humanitarian demining; indicators; zone of influence; weighting)

Sažetak
Hrvatski centar za razminiranje (HCR) je još 2004. godine pregledao, definirao i označio cjelokupnu minski sumnjivu površinu (MSP) u Republici Hrvatskoj (RH). Međutim, zbog smanjenja rizika i nedostatka informacija iz dubine MSP-a, njezine granice definirane su u većim površinama nego što ih zauzima u stvarnosti. Razminiranje je dugotrajan i skup proces, a RH se obvezala da će do 201 9. godine riješiti problem mina na svome teritoriju. Takav razvoj situacije dovodi do traženja i pronalaženja rješenja za ubrzavanje rješavanja minskog problema u RH (a i u svijetu) redukcijom definiranog MSP-a. Za redukciju već definiranih MSP-a potrebni su dodatni podaci i informacije iz dubine MSP-a na osnovi kojih će se revizijom postojećeg MSP-a izvršiti redukcija. Svi naknadno prikupljeni podaci i informacije, zajedno s poznatim podacima iz minskog informacijskog sustava (MIS) HCR-a, obrađuju se u sustavu za potporu odlučivanja u uvjetima neodređenosti. Tako dobiveni rezultati prikazuju se na različitim tematskim kartama koje prikazuju položaje objekta i njihove utjecaje na okolinu u prostoru. Dakle, tematske karte na jednom prikazu daju uvid u teme na osnovi kojih eksperti u humanitarnom razminiranju mogu donositi odluke u tom procesu. Takve tematske karte rezultat su metodologije stvarane unutar projekta Space and Airborne Mined Area Reduction Tools (SMART), a dalje su razvijane: u tehnologijskom projektu Sustav za multisenzorsko zrakoplovno izviđanje i nadzor u izvanrednim situacijama i zaštiti okoliša, TP-06/0007-01, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH ; u projektu Deployment of the Advanced Intelligence Advanced Intelligence Decision Support System for Mine Suspected Area Reduction in Bosnia and Herzegovina i autorovoj doktorskoj disertaciji. Ovim radom se uspostavljaju novi nazivi unaprijeđenih i novih tematskih karata koji nedvosmisleno definiraju ono što prikazuju i olakšavaju čitljivost i komunikaciju između proizvođača i korisnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrija Krtalić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Krtalić, Andrija
Tematske karte u humanitarnom razminiranju // Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva, Vol.11 No.17 (2012), 26-41 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Krtalić, A. (2012) Tematske karte u humanitarnom razminiranju. Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva, Vol.11 No.17, 26-41.
@article{article, author = {Krtali\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {26-41}, keywords = {thematic maps, humanitarian demining, indicators, zone of influence, weighting}, journal = {Kartografija i geoinformacije : \v{c}asopis Hrvatskoga kartografskog dru\v{s}tva}, volume = {Vol.11 No.17}, issn = {1333-896X}, title = {Thematic Maps for Humanitarian Demining}, keyword = {thematic maps, humanitarian demining, indicators, zone of influence, weighting} }

Časopis indeksira:


  • Scopus