Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 596747

Nelinearni proračun čeličnog okvira


Vlainić, Marko
Nelinearni proračun čeličnog okvira 2012., diplomski rad, diplomski, Građevinski fakultet, Zagreb


Naslov
Nelinearni proračun čeličnog okvira
(Nonlinear analysis of steel frame)

Autori
Vlainić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Građevinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09.

Godina
2012

Stranica
85

Mentor
Tkalčević Lakušić, Višnja

Ključne riječi
Čelični okvirni nosač; linearni i nelinearni proračun; geometrijska nelinearnost; Teorija II. reda; P- Delta postupak; numerički model
(Steel frame; linear and nonlinear analysis; geometric nonlinearity; second-order theory; P-Delta procedure; numerical model)

Sažetak
Tema ovog diplomskog rada je nelinearni proračun čeličnih okvira. U uvodnom dijelu rada opisana je linearna teorija proračuna konstrukcija te su uspoređeni linearni i nelinearni odnosi. U nastavku su dani osnovni kriteriji prema kojima se procjenjuje nužnost nelinearnog proračuna konstrukcije, poput odnosa pomaka i deformacija u drugom poglavlju i nelinearnog ponašanja materijala u trećem poglavlju, gdje su nakon linearnog odnosa naprezanja i deformacija prikazani i nelinearni odnosi, tj. krivulje opterećenja i rasterećenja konstrukcije ovisno o elastičnosti materijala. U četvrtom poglavlju opisana je geometrijska nelinearnost na primjeru elemenata pod utjecajem savijanja i pod utjecajem uzdužne sile. U petom poglavlju opisana je nelinearna teorija proračuna konstrukcija, tj. Teorija II. reda, gdje su nakon općenitog uvodnog dijela u novu teoriju proračuna definirane unutarnje sile i postavljene diferencijalne jednadžbe odnosa pomaka i opterećenja za deformiranu konstrukciju. Na primjeru obostrano upetog tlačnog štapa postavljena je matrica krutosti i vektor upetosti. Šesto poglavlje sadrži tehnički opis zadane konstrukcije čeličnog okvira, odnosno dimenzije, korištene materijale i norme Eurocode za čelik. Nakon toga slijedi dimenzioniranje čeličnih profila stupova i grede. U osmom poglavlju opisan je iterativni P-Delta postupak te numerički proračun čeličnog okvira, odnosno proračun momenata savijanja u kritičnim točkama sustava. Pogreške numeričkog proračuna su također opisane na kraju ovog poglavlja. U devetom poglavlju je definiran numerički model okvira, a u sljedećem poglavlju je prikazan proveden linearni i nelinearni proračun pomoću programskog paketa SAP2000 v.14.2, nakon kojeg je prikazana usporedba dobivenih rezultata. U jedanaestom poglavlju je prikazano moguće rješenje detalja okvira izrađeno pomoću programskog paketa Autocad Structural Detailing 2013.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb