Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata (CROSBI ID 374501)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Varžić, Andrea
Babić, Jurislav
hrvatski
Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata
Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda.Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata. Kukuruzna krupica vlažnosti 15% i 20% ekstrudirana je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN pri temperaturnom profilu 135/170 ºC, uz upotrebu puževa konfiguracije 4:1 i 1:1. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojsta. Uzorci ekstrudirani pri nižem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 4:1, imali su veći dijametar (de) i ekspanzijski omjer (EO). Nasipna masa ekstrudata veća je kod uzoraka ekstrudiranih pri vlažnosti 20% i konfiguraciji puža 1:1. Nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka se povećala moć upijanja te je došlo do smanjenja viskoznosti vrha. „Setback“ vrijednosti pokazuju da su neekstrudirani uzorci kukuruzne krupice najskloniji retrogradaciji. Veću tvrdoću i manju lomljivost imali su uzorci ekstrudirani pri višem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 1:1.
kukuruzna krupica ; ekstruzija ; vlažnost
nije evidentirano
engleski
Effect of moisture content on preoperties of corn grits extrudates
nije evidentirano
corn grits ; extrusion ; moisture content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
02.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek