Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata (CROSBI ID 374501)

Ocjenski rad | diplomski rad

Varžić, Andrea Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Varžić, Andrea

Babić, Jurislav

hrvatski

Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata

Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda.Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata. Kukuruzna krupica vlažnosti 15% i 20% ekstrudirana je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN pri temperaturnom profilu 135/170 ºC, uz upotrebu puževa konfiguracije 4:1 i 1:1. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojsta. Uzorci ekstrudirani pri nižem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 4:1, imali su veći dijametar (de) i ekspanzijski omjer (EO). Nasipna masa ekstrudata veća je kod uzoraka ekstrudiranih pri vlažnosti 20% i konfiguraciji puža 1:1. Nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka se povećala moć upijanja te je došlo do smanjenja viskoznosti vrha. „Setback“ vrijednosti pokazuju da su neekstrudirani uzorci kukuruzne krupice najskloniji retrogradaciji. Veću tvrdoću i manju lomljivost imali su uzorci ekstrudirani pri višem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 1:1.

kukuruzna krupica ; ekstruzija ; vlažnost

nije evidentirano

engleski

Effect of moisture content on preoperties of corn grits extrudates

nije evidentirano

corn grits ; extrusion ; moisture content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

02.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija