Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj (CROSBI ID 374408)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Hudek, Kristina Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj / Benko, Božidar (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Hudek, Kristina

Benko, Božidar

hrvatski

Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj

U hidroponskom uzgoju plodovitog povrća se primjenjuje uzgoj iz presadnica. Sjetva sjemena se obavlja u čepove ili kockice kamene vune. Biljčice se u fazi razvijenih kotiledonskih i prvog pravog lista pikiraju u blokove kamene vune, brida 7, 5 ili 10 cm. Ovisno o veličini bloka i uzgajanoj kulturi, u blok se pikira jedna ili dvije biljčice. Tijekom proizvodnje, blokovi se razmiču kako bi se spriječilo zasjenjivanje i izduživanje biljaka u uvjetima slabog osvjetljenja. Za fertirigaciju se primjenjuje hranjiva otopina odgovarajućeg sastava, pH- i EC-vrijednosti. Hidroponska proizvodnja najčešće ima karakteristike rane proljetne proizvodnje, zbog čega se presadnice proizvode tijekom zimskog perioda u grijanim zaštićenim prostorima. Grijanje zaštićenog prostora se nastavlja i nakon sadnje, sve dok vanjske temperature ne postanu optimalne za rast i razvoj. Budući da se proizvodnja presadnica odvija u vrijeme kratkih dana sa malo sunčanih sati, poželjno je koristiti dopunsko osvjetljenje, kako bi se uz optimalne temperaturne uvjete postigli i optimalni svjetlosni uvjeti. Ako su temperatura zaštićenog prostora i količina svjetla u nesrazmjeru (visoka temperatura i nizak intenzitet svjetlosti) dolazi do nepoželjnog izduživanja presadnica. U modernim objektima je uz navedene vegetacijske čimbenike moguće regulirati i relativnu vlagu zraka te koncentraciju CO2. Samo se osiguravanjem optimalnih uvjeta za rast i razvoj mogu proizvesti kvalitetne presadnice. Ovisno o uzgajanoj kulturi, proizvodnja presadnica traje između 4 i 8 tjedana.

rajčica; paprika; krastavac; kamena vuna; hranjiva otopina

nije evidentirano

engleski

Production of fruit vegetable seedlings for soilless culture

nije evidentirano

tomato; pepper; cucumber; rockwool; nutrient solution

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

21.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)