Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595976

Sportsko klađenje adolescenata: učestalost klađenja, iskustvo dobitka i kognitivne distorzije


Dodig, Dora; Ricijaš, Neven; Kranželić, Valentina; Huić, Aleksandra
Sportsko klađenje adolescenata: učestalost klađenja, iskustvo dobitka i kognitivne distorzije // Knjiga sažetaka 8. međunarodnog znanstvenog skupa "Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima" / Milković, Marina ; Doležal, Dalibor ; Hržica, Gordana ; Stošić, Jasmina (ur.).
Zagreb: Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 239-240 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sportsko klađenje adolescenata: učestalost klađenja, iskustvo dobitka i kognitivne distorzije
(Sports betting of adolescents: Gambling intensity, experience of winning and cognitive distortions)

Autori
Dodig, Dora ; Ricijaš, Neven ; Kranželić, Valentina ; Huić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 8. međunarodnog znanstvenog skupa "Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima" / Milković, Marina ; Doležal, Dalibor ; Hržica, Gordana ; Stošić, Jasmina - Zagreb : Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 239-240

ISBN
978-953-6418-71-8

Skup
8. međunarodni znanstveni skup "Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.-29.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ADOLESCENTI; KOCKANJE; SPORTSKO KLAĐENJE; KOGNITIVNE DISTROZIJE
(ADOLESCENTS; GAMBLING; SPORTS BETTING; COGNITIVE DISTORTIONS)

Sažetak
RIZIČNI ČIMBENICI ZA RAZVOJ PROBLEMA VEZANIH UZ KOCKANJE SU BROJNI. SUVREMENA ISTRAŽIVANJA I TEORIJSKI MODELI NAGLAŠAVAJU VAŽNOST SVEOBUHVATNOG PRISTUPA KOJI U OBZIR UZIMA INDIVIDUALNA OBILJEŽJA POJEDINCA, TE OBILJEŽJA UŽE I ŠIRE OKOLINE. U OVOJ ĆE PREZENTACIJI BITI PREDSTAVLJEN DIO REZULTATA ISTRAŽIVANJA “NAVIKE I OBILJEŽJA KOCKANJA ADOLESCENATA IZ URBANIH SREDINA REPUBLIKE HRVATSKE” KOJIM JE OBUHVAĆEN UZORAK SREDNJOŠKOLACA IZ ČETIRI HRVATSKA REGIONALNA SREDIŠTA (N=1.952). CILJ OVOG RADA JE STJECANJE UVIDA U NEKA OBILJEŽJA ADOLESCENATA KOJI SU SE BAREM JEDNOM U ŽIVOTU KLADILI U SPORTSKOJ KLADIONICI S NAGLASKOM NA UČESTALOST KLAĐENJA, ISKUSTVO DOBITKA I KOGNITIVNE DISTORZIJE VEZANE UZ KOCKANJE. UZORAK ČINI UKUPNO N=833 SREDNJOŠKOLACA (M=77, 1% ; Ž=22, 9%), A RASPON DOBI KREĆE SE OD 14 DO 20 GODINA (M=16, 73 ; SD=1, 15). UZORAK JE PODIJELJEN U DVIJE SKUPINE: 1. ONI KOJI SE REDOVITO KLADE, TE 2. ONI KOJI SE POVREMENO KLADE. ZA PROCJENU OZBILJNOSTI PSIHOSOCIJALNIH POSLJEDICA KOCKANJA/KLAĐENJA KORIŠTEN JE KANADSKI UPITNIK KOCKANJA ADOLESCENATA – CAGI (WIEBE I SUR., 2010), A ZA PROCJENU KOGNITIVNIH DISTORZIJA „SKALA UVJERENJA O KOCKANJU“ (KONSTRUIRANA ZA POTREBE OVOG ISTRAŽIVANJA). SUDIONIKE SMO TAKOĐER PITALI O NJIHOVOM UKLJUČIVANJU U DRUGE IGRE NA SREĆU, O ISKUSTVU DOBITKA NOVCA KOCKANJEM, TE O PROCJENI VLASTITOG PONAŠANJA PRILIKOM DOBITKA I GUBITKA NOVCA KOCKANJEM/KLAĐENJEM. REZULTATI POKAZUJU DA ADOLESCENTI KOJI SE REDOVITO KLADE IMAJU OZBILJNIJE PSIHOSOCIJALNE PROBLEME VEZANE UZ KOCKANJE/KLAĐENJE, U VEĆOJ MJERI SUDJELUJU I U DRUGIM KOCKARSKIM AKTIVNOSTIMA, ČEŠĆE IZVJEŠTAVAJU O ISKUSTVU VELIKOG DOBITKA KOCKANJEM, SKLONIJI SU NASTAVITI KOCKATI/KLADITI SE ČAK I KADA IZGUBE NOVAC, TE IMAJU VIŠE KOGNITIVNIH DISTROZIJA VEZANIH UZ KOCKANJE/KLAĐENJE. DOBIVENI REZULTATI POTVRĐUJU DA JE SPORTSKO KLAĐENJE NAJZASTUPLJENIJA IGRA NA SREĆU MEĐU ADOLESCENTIMA. TAKOĐER, POTVRĐENO JE DA UČESTALOST KLAĐENJA, ISKUSTVO DOBITKA I KOGNITIVNE DISTORZIJE IMAJU VAŽNU ULOGU U RAZUMIJEVANJU PROBLEMA VEZANIH UZ KOCKANJE. STOGA INTERVENCIJE KOJE NAGLASAK STAVLJAJU UPRAVO NA RAZUMIJEVANJE VJEROJATNOSTI DOBITKA PRILIKOM KOCKANJA I NA KOGNITIVNE DISTORZIJE MOGU DOPRINIJETI INTERVENCIJAMA U OVOM PODRUČJU.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Pedagogija, DemografijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb