Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595886

Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske


Posavec, Sanja
Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske
(Polyphenolic profile and antioxidative activity of strong beverages produced in the Republic of Croatia)

Autori
Posavec, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2012

Stranica
70

Mentor
Mrvčić, Jasna

Neposredni voditelj
Kazazić, Snježana

Ključne riječi
Jaka alkoholna pića; polifenolni profil; antioksidativna aktivnost; proces odležavanja
(Strong beverages; polyphenolic profile; antioxidative activity; proces of maturation)

Sažetak
Određen je polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske. Antioksidativna aktivnost određivana je spektrofotometrijski FRAP i DPPH metodom, koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a polifenolni profil jakih alkoholnih pića HPLC metodom. Rezultati su pokazali da jaka alkoholna pića mogu biti izvor antioksidativnih spojeva u prehrani, a u pićima ovi spojevi potječu od sirovina od kojih su JAP proizvedena ili od drveta bačvi u kojima destilati odležavaju. U destilatima koji ne stare fenolni spojevi nisu detektirani, u pićima tipa vinjaka ili šljivovice njihova koncentracija iznosi od 30 – 90 mg L-1 GAL, dok su najviše koncentracije fenolnih spojeva od oko 3 000 mg L-1 GAL zabilježene u višnjevcu i orahovcu. Galna, siringinska, elaginska i vanilinska kiselina te siringaldehid, najzastupljenije su fenolne kiseline u većini istraživanih JAP, dok druge grupe fenolnih spojeva ovom metodom nisu detektirane. Količine polifenolnih spojeva u pićima istog tipa različitih proizvođača su različite.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Vesna Stehlik-Tomas, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb