Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ugljikohidrati u hranidbi kunića II: dijetetska vrijednost (CROSBI ID 771177)

Druge vrste radova | popularni rad

Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Svedrec, Marija Ugljikohidrati u hranidbi kunića II: dijetetska vrijednost // Veterinarski informacijski portal. 2012.

Podaci o odgovornosti

Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Svedrec, Marija

hrvatski

Ugljikohidrati u hranidbi kunića II: dijetetska vrijednost

Hranidba može biti povezana s poremećajem zdravlja kunića na dva glavna načina. Prvi je prisustvo otrovnih tvari u hrani ili korištenje neuravnoteženih obroka. Drugi je prisustvo patogenih mikroorganizama u hrani ili vodi. Teško je osigurati da sve hranjive tvari budu na optimalnoj razini u obroku. Zato je nužno prihvatiti neuravnoteženost pojedine komponente kako bi bio podmiren minimum drugih. Simptomi i lezije kod crijevnih bolesti su slične bez obzira na uzrok (hrana ili mikroorganizam) pa je i dijagnostika teška. Prepoznavanje etiologije ovih bolesti kod kunića je posebno otežano i zbog činjenice da je uvijek više čimbenika uključeno u nastanak enteritisa. Nedostatak vlakana u hrani značajno utječe na metabolizam u cekumu i zdravlje kunića, pa je proveden veliki broj pokusa kako bi se procijenio utjecaj vlakana na probavu kunića. U većini slučajeva, postoji negativna korelacija između sadržaja vlakana i škroba u obroku. Može se zaključiti kako je nesrazmjer u odnosu vlakna-škrob predisponirajući čimbenik za povećanje učestalosti probavnih poremećaja kunića.

kunić; škrob; vlakna; smrtnost; enteropatije

nije evidentirano

engleski

Carbohydrates in rabbit nutrition II: dietetic value

nije evidentirano

rabbit; starch; fiber; mortality; enteropathies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski informacijski portal

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina